Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 7
Atufî’nin Zuhrü’l-‘Atşân Mesnevisi
2017
Dergi:  
KÜLLİYAT Osmanlı Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hayrettin Hızır b. Mahmud b. Ömer el-Merzifonî el-Atufî, ikinci Bayezid döneminin meşhur âlimlerindendir. Aslen Merzifonlu olduğundan Merzifonî nisbesiyle anılır. İlmî çevrelerde Atufî olarak bilinir. Tefsir, hadis, mantık, tıp, edebiyat gibi muhtelif sahalarda söz sahibi olan çok yönlü bir âlimdir. Hadis şârihi yönüyle öne çıkan Atufî, Hz. Peygamber’in söz ve davranışlarının anlaşılmasına katkı sağlamak amacıyla hadis şerhine dair çoğunluğu mensur olan farklı eserler kaleme almıştır. Zuhrü’l-‘Atşân isimli eserini manzum yazmayı tercih eden Atufî, eserinde Hz. Peygamberin su içme adabıyla ilgili “Suyu üç nefeste içmek daha lezzetli, daha şifalı, daha iştah açıcı ve daha faydalıdır.” ve “Kaplara üflenmez.” hadislerini ayrıntılı olarak yorumlamaya çalışmıştır.  Eserinin girişinde maddi hastalıkların hakikatiyle ilgili manevi derinliği olan değerlendirmeler yapan Atufî, maddi ve manevi sıhhatin farkını ortaya koyduktan sonra “Suyu üç nefeste içmek daha lezzetli, daha şifalı, daha iştah açıcı ve daha faydalıdır.” hadisinin yorumuna geçmiştir. Hatime bölümünde de “Kaplara üflenmez.” manasındaki hadisi şerh etmiştir. Bu çalışmada manzum hadis şerhine dair yazılmış önemli eserlerden biri olan Zuhrü’l-‘Atşân mesnevisi tanıtılacak ve eserin çeviri yazılı metni verilecektir. 

Anahtar Kelimeler:

Actufî'nin Zuhrü'l-'Atşân Mesnevisi
2017
Yazar:  
Özet:

He is one of the most famous people in the world, and he is one of the most famous people in the world, and he is one of the most famous people. It is originally referred to as Merzifonic. It is known in the surroundings. He is a great man, a great man, a great man, a great man, a great man, a great man, a great man, a great man, a great man. And he is the one who gives righteousness to the righteous. The Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) has made a great deal of things to understand and to understand. He is the one who prefers to write a book in his name, and he is the one who prefers to write a book in his name. The Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said, “Drying water in three breaths is more delicious, healthier, more appetite, and more useful.” “It doesn’t blow to the doors.” He tried to explain his stories in detail. Attufî, who made assessments of the spiritual depths of the truth of physical diseases at the beginning of his work, revealed the difference between physical and spiritual health: "Drying water in three breaths is more delicious, healing, more appetite, and more beneficial." He has passed to his expression. In the chapter, “The door is not opened.” The meaning of the story is honoured. In this work, one of the important works written about the manzum hadith will be introduced to Zuhrü'l-'Atşân mesnevisi and the translation of the work will be given a written text.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










KÜLLİYAT Osmanlı Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 215
Atıf : 164
KÜLLİYAT Osmanlı Araştırmaları Dergisi