Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 6
CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNDA SERİ MUHAKEME USULÜ
2022
Dergi:  
Adalet Dergisi
Yazar:  
Özet:

Seri Muhakeme Usulü (SMU), Ceza Muhakemesi Kanunu’ nun (CMK) 250. maddesinde onbeş fıkra halinde düzenlenmiştir. Kanun maddesinde sayılan suçlarla sınırlı olan ve belirlenen şartlar altında uygulanabilen, istisnai nitelikte özel bir ceza muhakemesi yoludur. Kanun koyucuya göre daha az önem arz eden suçlarda bu usul uygulanmaktadır. Bu suçlara ilişkin soruşturmalarda, delillerin toplanması ve koruma tedbirlerine başvurulması olağan soruşturma yöntemleriyle aynıdır. SMU’da, şüpheli daha az bir ceza alma ümidiyle bu usulü kabul ederek muhakeme sürecine başlamaktadır. Yargılama süreci bazı şekli kurallardan arındırılmıştır. Hızlı, etkili ve suçla orantılı bir yaptırım uygulanmaktadır. Bozulan kamu düzeninin yeniden tesis edilmesi amaç-lanmaktadır. SMU’da şüpheli, müdafii, başsavcılık ve karar makamı olarak mahkeme bulunmaktadır. Yetkili ve görevli mahkeme tarafından yapılan denetim sonucu hüküm kurulmaktadır. Usulün uygulanabilmesi için, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe bulunmalıdır. CMK’nın 160/1. maddesine göre soruşturmanın başlaması için “basit şüphe” yeterlidir. Basit şüphe, olayın gerçekliğini araştırmaya yöneliktir. “İhbar veya başka bir suretle bir suçun işlendiği izlenimini veren hâlde” olayın doğru olup olmadığı kuşkusudur. SMU’da basit şüphe yerine “yeterli şüphe” bulunmalıdır. Yeterli şüphe “soruşturma evresi sonunda toplanan delillerin, suçun işlendiği hususunda yeterli olmasıdır”. Delillerin toplanmasından sonra şüphelinin tespit edilmesidir. SMU’nun uygulanabilme şartları CMK ve Ceza Muhakesinde Seri Muhakeme Yönetmeliği’ nde belirlenmiştir. Usulün uygulanabilmesi için soruşturma aşaması bitmiş olmalıdır. Şüphelinin leh ve aleyhindeki tüm deliller toplanmalıdır. Kamu davası için yeterli şüphe içerecek delil toplanamamış veya kovuşturma olanağı yoksa kovuşturmaya

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Dergi:  
Adalet Dergisi
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Adalet Dergisi

Dergi Türü :   other

Adalet Dergisi