Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniğindeki Bisitopeni Tanılı Çocuk Hastaların Geriye Dönük Klinik ve Etiyolojik Değerlendirilmesi: Tek Merkez Deneyimi
2016
Dergi:  
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bisitopeni nedenleri, geçici viral baskılanmadan malign kemik iliği infiltrasyonuna bağlı baskılanmaya kadar olabilen geniş bir yelpazede incelenebilmektedir. Çalışmamızda hastanemize başvuran ve bisitopenisi saptanan hastaların etiyolojik ve klinik olarak retrospektif incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2011-Mart 2012 tarihleri arasında bisitopeni saptanan yaşları 2-17 yıl olan 58 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların başvuru yakınmaları, fizik muayene bulguları, kan sayımları, periferik yayma bulguları, Ebstein Barr Virus, Sitomegalovirus, Parvovirus B19, Salmonella ve Brusella aglütinasyon test sonuçları, anti-nükleer antikor, anti-çift sarmal DNA, kemik iliği aspirasyon sonucu kaydedildi. Bulgular: Hastaların 28’i kız, 30’u erkekti. Yaş ortalamaları kızlarda 6,5 (±4,0) yıl, erkeklerde 8,8 (±3,6)’di. En sık yakınmalar hâlsizlik, ateş, üst solunum yolu enfeksiyonu yakınmaları (hapşırık, aksırık, gözlerde sulanma, öksürük, ateş), kemik ağrısı, dispeptik yakınmalar ve morluktu. En sık fizik muayene bulguları solukluk, lenfadenopati, splenomegali, ateş, hepatomegali, üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları, ekimozdu. Bisitopeni nedenleri %48,3 akut lösemi, %5,2 B12 vitamin eksikliği, %3,4 Brusella enfeksiyonu, %1,7 depo hastalığı, %1,7 portal hipertansiyon, %1,7 aplastik anemi, %1,7 sistemik lupus eritematozus, %36,2 bilinmeyen olarak saptandı. Tartışma ve Sonuç: Bisitopeni ile gelen hastalarda mutlaka malign nedenlerden dışlanmalı, her hastaya periferik yayma yapılmalıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonu yapabilen viral etkenlerin bisitopenin sık rastlanan nedenlerinden olabileceği akılda tutulmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 360
2023 Impact/Etki : 0.026
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi