Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 3
Amasya İlinin Tarımsal Makinalaşma Düzeyinin 2016-2021 Yılları Arasındaki Değişiminin İncelenmesi
2023
Dergi:  
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışma, Amasya ilinin tarımda makinalaşma düzeyinin 2016-2021 yılları için belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri kullanılmıştır. Çalışmada tarım uygulamalarında kullanılan makinalar toprak işleme makinaları, ekim, bakım ve gübreleme makinaları, bitki koruma makinaları, hasat ve harman makinaları ile bunun dışında kullanılan bazı makinalar olarak 5 grupta değerlendirilmiştir. Amasya ilinin, 2016 ile 2021 yılları arasındaki traktör varlığında %14.16 oranında bir yükselme olmuştur ve ilde >70 BG grubundaki traktörler için %46.48 oranında ciddi artışlar görülmüştür. Amasya ili için birim işlenen tarımsal alan başına traktör gücü (kW ha-1) ile özgül traktör yoğunluğuna ait değişimler, 2016-2021 yıllarına göre sırayla %11.4 ve %8.63 oranında artışlar göstermişken, ha traktör-1 kriteri için %7.98 oranında azalışlar göstermiştir. Tarımda makinalaşma düzeyine ait kriterler bakımından, Amasya iline ait birim işlenen tarımsal alan başına düşen kW güç ile 1000 ha tarım alanına düşen traktör oranları Karadeniz Bölgesi ile Türkiye ortalama değerleri dikkate alındığında daha yüksek değerdedir. Amasya ili, Türkiye genelinde olduğu gibi tarımsal arazilerde parçalılık oranı yüksek olup, bu durum il genelinde tarımsal iş makinaları ve traktör kullanımlarını sınırlamaktadır. Amasya ili için tarımda çalışan nüfusun hem fazla ve hem de işletmeler açısından tarımsal gelirin düşük olması nedeniyle, il ve ilçe bazında tarımsal iş makinaları ve traktörlerin satın alınma talepleri de azalmaktadır. Daha az gelirli ve küçük ölçekli işletmelerin mevcut olduğu Amasya ilinde, tarımsal üretime dayalı verimliliği artırabilmek için makine kullanım model ve sistemi olarak ortak makina kullanım modelinin yaygın hale getirilmesi ve işletme büyüklüklerine göre tarımsal iş makinası ve traktörlerin kullanılması gereklidir.

Anahtar Kelimeler:

Review of the Changes in the Agricultural Machinery Level of the Amasya Province between 2016-2021
2023
Yazar:  
Özet:

The study was carried out with the aim of determining the level of machinery in agriculture in the province of Amasya for the years 2016-2021. For this purpose, the data of the Turkish Statistical Bureau (TÜIK) were used. The machines used in agricultural applications in the study have been assessed in 5 groups as land processing machines, mining, maintenance and fertilizing machines, plant protection machines, harvesting and mixing machines and some other used machines. A 14.16% increase in tractor assets in the Amasian province between 2016 and 2021 and a 46.48% significant increase in tractors in the province >70 BG group. Changes in tractor intensity per unit processed agricultural area (kW ha-1) and specific tractor intensity, respectively 11.4% and 8% compared to 2016-2021. 63 increases were shown, while the ha showed a 7.98% decline for the tractor-1 criterion. In terms of the criteria of the level of machinery in agriculture, the unit belonging to the province of Amasya has a higher value when taking into account the average values of the Black Sea Region and Turkey, with the capacity of kW per agricultural area processed and the rate of tractors falling to the 1000 ha agricultural area. Amasya is a high percentage of fragmentation in agricultural land, as in all of Turkey, and this situation restricts the use of agricultural work machines and tractors throughout the province. As the population working in agriculture for the Amasian region is both high and low in terms of agricultural income, the demand for the purchase of agricultural machinery and tractors in the province and district is also reduced. In the province of Amasya, where there are less-income and small-scale, it is necessary to make the common machine use model as a machine use model and system to increase productivity based on agricultural production and the use of agricultural work machines and tractors according to the business size.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Tarım Makinaları Bilimi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 29
Atıf : 8
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi