Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 4
 İndirme 1
Açıklamalı Bir Kaynakça Denemesi-2: Türkler Hakkında Bilgi Veren V.-X. Yüzyıllara Ait Seyyahlar ve Seyahatname Türündeki Eserleri
2023
Dergi:  
Alınteri Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Batı tarihçiliğinde Erken Ortaçağ terimiyle karşılanan ve yaklaşık olarak V. ile X. yüzyıllara denk gelen tarih aralığı, sadece Ortaçağ Türk tarihi için değil aynı zamanda dünya tarihi açısından da önemli bir zaman aralığıdır. Çünkü bu süreçte hem Avrupa’nın etnik yüzünü şekillendirecek Kavimler Göçü (375), Hun Türklerinin batıya göç etmesiyle başlamış ve Avrupa’da, sınırları Balkanlardan Manş Denizi’ne kadar uzanan Avrupa Hun Devleti kurulmuştur (376). Bundan kısa bir süre sonra da Asya’da sınırları Mançurya’dan Avrupa’da Kırım’a kadar uzanan ve tarihte Türk adını taşıyan ilk Türk devleti olan Göktürkler kurulmuştur. Araştırmaya konu olan tarih aralığı ayrıca Türklerin İslam diniyle ilk defa karşı karşıya geldikleri tarih aralığıdır. Bu araştırmada tarih çalışmalarında ana kaynak durumunda olan seyahatnameler incelenmeye çalışılmıştır. Zira seyahatnameler tarih bilimi açısından önemli kaynaklar arasında olmakla beraber son zamanlara kadar hak ettikleri değeri görmemişlerdir. Bu çalışma ile V. ve X. yüzyıllar arasında, Türk toplulukları hakkında bilgi veren seyahatname türü eserler ve onların yazarları hakkında kısaca bilgi verilmeye çalışılmış, bu alanda çalışma yapacak araştırmacılar için hiç değilse bir başlangıç noktası oluşturulması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

An Annotated Bibliography Attempt-2: 5th-10th Century Travelers and Their Travelogues That Give Information About Turkic Peoples
2023
Yazar:  
Özet:

The date interval, which is met with the term Early Medieval in Western historiography and approximately coinciding with the 5th to 10th centuries, is an important time period not only for medieval Turkish history, but also for world history. During this time period, the Migration of Tribes, which will shape the ethnic face of Europe, started with the migration of the Hunnic Turks to the west and the European Hun State, whose borders extended from the Balkans to the English Channel, was established in Europe. Shortly after this, the Göktürks, the first Turkish state with the Turkish name in history, whose borders extended from Manchuria in Asia to the Crimea in Europe, was established. The date range that is the subject of the research is also the date range when the Turks first encountered the religion of Islam. In this research, it has been tried to examine the travelogues, which are the main source in history studies. Although travelogues are among the important sources in terms of history, they have not received the value they deserve until recently. With this study, it has been tried to give brief information about the travelogues and their authors that give information about Turkic peoples between the 5th and 10th centuries, and at least it is aimed to create a starting point for researchers who will work in this field in the future.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Alınteri Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Alınteri Sosyal Bilimler Dergisi