Kullanım Kılavuzu
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
MESLEKİ KAS İSKELET RİSKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE QEC ÖLÇEĞİNİN (QUICK EXPOSURE CHECK-HIZLI MARUZİYET DEĞERLENDİRME) TÜRKÇE UYARLAMASININ GÜVENİLİRLİĞİ
2007
Dergi:  
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: İş ile ilgili aktiviteler sonucunda gelişen işe bağlı kas iskelet hastalıkları (MKİH) endüstrileşmiş ülkelerde yaygın bir sağlık sorunudur ve sakatlığın önde gelen nedenlerindendir. MKİH için risk faktörlerine maruziyet ve maruziyette değişim gözlemsel değerlendirme teknikleri ile ölçülebilir. Li ve Buckle tarafından 1998’de geliştirilen QEC-HMD (Quick Exposure Check- Hızlı Maruziyet Değerlendirme) bu yöntemlerden birisidir. Çalışmanın amacı, temizlik işlerinde çalışanlarda QEC ölçeğinin Türkçe çevirisinin güvenilirliğini araştırmaktır. Gereç ve yöntemler: Çalışma İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesinde, temizlik işlerinde çalışan 200 kişi arasından randomizasyon ile seçilen 20 kişinin değerlendirmesi ile yapıldı. Test yeniden test güvenilirliğinde sınıf içi korelasyon katsayısı (SKK) ve Bland Altman metodu kullanıldı. Bulgular: QEC’nin madde ve tüm ölçek korelasyon katsayıları 0.589 ile 1 arasında bulundu. QEC maddeleri arasında el bileği pozisyonu, bel pozisyonu, taşıt kullanımı, iş periodu istatistiksel olarak güvenirliğiyüksek olanlardı. Sonuç: QEC ölçeğindeki maddelerin güvenilirliği genellikle orta-iyi idi. Bu sonuçlarla, QEC ölçeğinin MK‹H risklerini değerlendirmede iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışanlara ve endüstriye yararlı olacağını düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Benzer Makaleler










İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 708
Atıf : 900
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi