Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 28
 İndirme 1
Nadir Bir Olgu: Semptomatik Ektopik Lingual Tiroid
2010
Dergi:  
Düzce Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Tiroid dokusunun tamamının veya bir kısmının dil kökündeki embriyolojik defekte bağlıolarak hatalı bir inişe maruz kalması ile lingual tiroid dokusu meydana gelmektedir. Geneldeasemptomatiktir. Nadiren semptomlara neden olabilir ya da lingual bir tümörü taklit edebilir.Nadir olarak görülen semptomatik lingual tiroid olgusunu radyolojik ve sintigrafik bulguları ileliteratür eşliğinde sunmayı amaçladık.Olgu:45 yaşında bayan hastanın uzun zamandır nefes darlığı ve yutma güçlüğü mevcuttu.Kontrastlı boyun tomografisinde dil kökünde, düzgün sınırlı, hava sütununu daraltan, yoğunhomojen kontrast tutan lezyonun kontrastsız tomografilerinde kas dokularına göre hiperdensolduğu görüldü. Ultrasonografide hiperekojen lezyon izlendi ve tiroid bezi lojunda izlenmedi.Klinik ve labaratuar bulguları subklinik hipotiroidi ile uyumluydu. Hastanın görüntülemebulgularının ektopik lingual tiroid ile uyumlu idi ve tanı sintigrafi ile doğrulandı. Sonuç:Semptom veren ektopik tiroid dokuları eğer vücuttaki tek tiroid dokusu değilse cerrahiolarak eksize edilir. Olgumuzda olduğu gibi lingual tiroidli olguların %75’inde yegane fonksiyongösteren yapı bu ektopik dokudur. Bu yüzden klinisyenler cerrahi operasyon planlamadan önceoldukça dikkatli olmalıdırlar. Sonuç olarak ektopik tiroid dokusu tanısının konulması, hastayıkitle ön tanısı ile yapılacak gereksiz cerrahiden koruması ve ektopik tiroid dokusundangelişebilecek bir malignitenin erken teşhisi açısından faydalıdır

Anahtar Kelimeler:

Nadir Bir Olgu: Semptomatik Ektopik Lingual Tiroid
2010
Yazar:  
Özet:

Purpose: Lingual thyroid tissue occurs when the whole or part of the thyroid tissue is linked to an embryological defect in the tongue root and is exposed to an incorrect descent. It is usually symptomatic. It can rarely cause symptoms or imitate a lingual tumor.We intended to present the symptomatic phenomenon of the lingual thyroid seen as a narrow radiological and syntigraphic findings accompanied by ileliterature.Olga:45 year old, the female patient has long been suffering from breathing and swallowing difficulties.In the contrasted neck tomography, the corner of the tongue, correctly limited, the column of the air, the intense homogeneous contrast holding the damage has been shown to be hyperdensed according to the muscle tissues in the contrastless tomographs. Hyperogenic injury was observed in the ultrasound and the thyroid gland was not observed in the lotion. Clinical and laboratory findings were in line with subclinical hypothyroidism. The patient's imagelessness was compatible with the ectopic lingual thyroid and the diagnosis was confirmed by syntigraphy. The ectopic thyroid tissues that give symptoms are exhausted by surgery if it is not the only thyroid tissue in the body. As in our case, in 75% of the lingual thyroid cases the only function-ongösteren structure is this ectopic tissue. Therefore, the clinics should be as careful as they are before planning surgery. As a result, it is beneficial for the diagnosis of the ectopic thyroid tissue, the protection from unnecessary surgeon with a pre-diagnosis of the disease and the early diagnosis of a malignity that may develop the ectopic thyroid tissue.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Düzce Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 789
Atıf : 912
Düzce Tıp Fakültesi Dergisi