Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 3
Karbapenem dirençli Klebsiella pneumoniae suşlarının moleküler epidemiyolojisi
2019
Dergi:  
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Karbapeneme dirençli Klebsiella pneumoniae enfeksiyonları, azalan tedavi imkanlarıyla birlikte önemli bir klinik sorun haline gelmiştir. Bu çalışmada, İstanbul’da elde edilen K. pneumoniae izolatlarındaki karbapenem direnç oranlarını ve buna sebep olan direnç genlerini incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler Bu prospektif çalışmaya, Temmuz 2013—Temmuz 2014 döneminde hastanemize kabul edilen hastalardan elde edilen toplam 1452 K. pneumoniae izolatı dahil edilmiştir. Mikroorganizmaların tanımlanması ve antimikrobiyal duyarlılık testi için VITEK-2 (bioMérieux, MarcyI’Ѐtoile, Fransa) kullanılmıştır. VITEK-2 otomatize sistem ile karbapenem direnci saptanan suşların ertapenem gradient testi ile de ertapeneme dirençli olduğu bulunmuştur. Karbapenem direncine sebep olan genler real time-polymerase chain reaction ile araştırılmıştır.  Bulgula 1452 K. pneumoniae izolatının 45’i (%3,1) karbapeneme dirençliydi. Bunların 32’si (%71,1) blaOXA-48-pozitif, 9’u (%20) blaNDM-pozitif, 1’i (%2,2) blaVIM-1-pozitifti. Hiçbirinde blaKPC ve blaIMP-1 geni mevcut değildi. Karbapenemaz üreten K. pneumonae izolatlarının en duyarlı olduğu antimikrobiyaller amikasin ve gentamisin idi. Tartışma ve Sonuç Hastanemizde karbapenem direncine sebep olan çeşitli mekanizmalar bulunmaktadır ve blaOXA-48 geninin %71,1 oranında görülmesi dikkat çekicidir. Bu direncin hızla yayılması ve enzimatik direnç genlerinin aktarımı yoluyla yönetimi zor hastane salgınlarına yol açması mümkündür. Bu nedenle enfeksiyon kontrolünde doğru ve hızlı laboratuvar tanı önemlidir. Daha hızlı sonuçlar elde etmek için moleküler yöntemler de fenotipik yöntemler gibi hastane altyapısına dahil edilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Molecular Epidemiology Of Carbapenem-resistant Klebsiella Pneumoniae Isolates
2019
Yazar:  
Özet:

Aim Carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae infection has become an important clinical problem with reduced therapeutic options. This study aimed to investigate the carbapenem resistance rates and responsible resistance genes in K. pneumoniae isolates derived from clinical samples collected in Istanbul. Materials and Methods This prospective study included a total of 1452 K. pneumoniae isolates from patients admitted to our hospital between July 2013 and July 2014. VITEK-2 (bioMérieux, MarcyI’Ѐtoile, France) was used for microbial identification and antimicrobial susceptibility testing. The carbapenem-resistant isolates identified by VITEK-2 were also found to be resistant to ertapenem by the ertapenem gradient test. Resistance mechanisms of the carbapenem-resistant isolates were investigated using real time-polymerase chain reaction. Results Of the 1452 K. pneumoniae isolates, 45 (3.1%) were carbapenem-resistant. Of these, 32 (71.1%) were blaOXA-48-positive, 9 (20%) blaNDM-positive, and 1 (2.2%) blaVIM-1-positive. None had the genes blaKPC and blaIMP-1. The greatest susceptibility by the isolated carbapenemase-producing K.pneu moniae was shown to the antimicrobials amikacin and gentamicin. Discussion and Conclusion In our hospital, there are several mechanisms causing carbapenem resistance, and the blaOXA-48 positivity rate of 71.1% is significant. This resistance may spread rapidly and, through enzymatic resistance gene transfer, lead to hospital epidemics difficult to manage. For this reason, accurate and rapid laboratory diagnosis is important in infection control. For faster results, molecular methods, as well as phenotypic methods, must be included in the hospital infrastructure

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 1.036
2023 Impact/Etki : 0.129
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi