Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 3
Otizmli Çocuklarda Beslenme ve Bağırsak Problemleri
2020
Dergi:  
Genel Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmanın amacı otizim tanısı almış çocuklarda beslenme ve bağırsak problemlerinin incelenmesidir. Yöntem: Otizim tanısı bulunan çocuğa sahip 107 ebeveyn, gönüllü olarak araştırmaya katılmıştır. Araştırmada, yaşları 3 ile 18 arasında değişen 16’sı kız 91’i erkek olmak üzere 107 çocuk ve genç yetişkinin beslenme şekilleri incelenmiştir. Örneklem grubunu otizm spektrum bozukluğu olan çocuk ve adölesanlar oluşturmuştur, ancak veriler ebeveynlerin sözel bildirimlerine dayalı olarak toplanmıştır. Çalışmanın yürütülmesi için etik izin, valilik izni ve katılımcıların yazılı onamları alınmıştır. Bulgular: Verilerin toplanmasında literatüre dayalı olarak oluşturulan yarı yapılandırılmış soru formu kullanılmıştır. Veriler görüşme tekniği ile toplanmıştır. Nicel araştırma yöntemi olarak desenlenen tanımlayıcı çalışmada analiz yöntemi olarak elde frekans hesaplaması kullanılmıştır. Araştırmaya dahil olan otizm tanılı çocukların %85’i erkek, %15’i kız çocuktu. Ebeveynlerin %68,2’si anne ve %31,8’i baba olup, yaşları 26-55 arasındaydı. Otizm tanılı çocukların %60,7’sinin yumurta, %69,1’inin bal gibi besleyici yiyecekleri tüketmeyi tercih etmedikleri, birçoğunun kısıtlı yeme problemi (seçici besin tüketimi) yaşadığı ve konstipasyon sorunu olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma otizimli çocukların çeşitli beslenme problemleri yaşadığını göstermektedir. Bu problemler hakkında öğrenilen bilgiler bağırsak florasıyla ilişkili olabilecek sağlık sorunlarını anlamaya katkı sağlayabilir. Çocukların beslenme biçimleri ve bedensel rahatsızlık düzeylerinin bağırsak florası sağlığı ile ilişkisinin gelecek çalışmalarda araştırılmasının gerekli olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Genel Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Genel Sağlık Bilimleri Dergisi