Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
ATATÜRK’ÜN ANKARA’YA GELİŞİ KUTLAMALARI (1932-1938)
2023
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD)
Yazar:  
Özet:

Millî Mücadele sürecinin dönüm noktalarından biri şüphesiz Atatürk’ün 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya gelmesidir. Bu tarihten sonra Ankara, meclise ev sahipliği yapmasının yanı sıra Kurtuluş Savaşı’nın komuta merkezi ve yeni Türk devletinin başkenti olmuştur. 1932 yılında bu önemli günün kutlanması, milli bir bayrama dönüştürülmesi gündeme gelmiş ve aynı yıl, ilk kutlama gerçekleşmiştir. Atatürk ve onu karşılayanların hala hayatta olduğu bu yılda öncelikli olarak kutlamanın 1919’daki karşılamaya uygun olmasına önem verilmiştir. Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olduğu dönemde yani 1932 ve 1938 arasında kutlanan ilk bayramlar Cumhuriyet’in tarih, dil ve kültür politikalarının bir yansıması olmuştur. Aynı zamanda Halkevleri vasıtasıyla mümkün olduğunca geniş bir kitleye ulaştırılmıştır. Kutlama amacıyla gerçekleştirilen bazı programlar, günümüze kadar devam eden geleneklere dönüşmüştür. Bu çalışmada özel olarak Atatürk döneminde yapılan kutlamalar ele alınmıştır. 1932’den 1938’e değin düzenlenen tüm 27 Aralık kutlamaları dönemin basını, kutlamada etkili olan kişilerin anıları ve inceleme-araştırma kitapları ışığında incelenmiş ve Cumhuriyet’in yeni kültür-sanat politikalarıyla ilişkisi ortaya konmuştur. Bunun yanı sıra, daha sonraki yıllarda gerçekleşen alışılagelmiş bazı kutlama törenlerinin dönemin şartlarında ortaya çıkışı saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Commemorating Ataturk’s Arrival To Ankara (1932-1938)
2023
Yazar:  
Özet:

Undoubtedly, Atatürk's arrival in Ankara on 27 December 1919 was one of the turning points of the National Struggle. Sunsequently, Ankara, in apart from hosting the parliament, became the commanding center of the War of Independence and the capital of the new Turkish state. Celebrating this important day and turning it into a national holiday came to the fore in 1932, and the first celebration took place in the same year. As Atatürk and those who welcomed him back then were still alive, it was prioritize to make the celebration suitable to the 1919 welcome. The first holidays celebrated between 1932 and 1938, when Atatürk was President, were a reflection of the history, language, and cultural policies of the Republic. At the same time, through the People's Houses institutions the celebrations reached a wide audience while some of the celebratory programs turned into traditions followed to this day. This study examines all the 27 December celebrations held from 1932 to 1938 during Atatürk’s period based on press cuts, autobiographies of influential contemporaries and secondary sources, to discuss the new culture-art policies of the Republic and the cultural influences of the period on customary celebrations of the following years.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD)

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 366
Atıf : 1.106
Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD)