Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 2
Subklinik Manda Mastitislerinden İzole Edilen Enterokok Türlerinde Antimikrobiyal Direnç ve Virulans Genleri
2022
Dergi:  
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada subklinik manda mastitis vakalarından izole edilen enterokokların antimikrobiyal direnç ve virülans genlerinin araştırılması amaçlanmıştır. İzolatların antimikrobiyal duyarlılıkları disk difüzyon yöntemi ile belirlendi. Enterokokların, tür düzeyinde identifikasyonu, virülans (asa1, gelE, cylA, esp ve hyl) ve direnç genleri [makrolid (ermA, ermB, mefA/E) ve tetrasiklin (tetK, tetL, tetM, tetO ve tetS)] polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile araştırıldı. İncelenen 200 mastitisli süt örneğinin 65'inden (%32,5) Enterococcus spp. izole edildi ve izole edilen türler E. faecium (n=26), E. durans (n=22), E. faecalis (n=12) ve E. hirae (n=5) olarak identifiye edildi. İzolatların %56,9’u test edilen tüm antibiyotiklere duyarlı bulundu. İzolatların geri kalanı rifampisin (%23,1), tetrasiklin (%21.5), kuinupristin-dalfopristin (%10,8), siprofloksasin (%7,7), eritromisin (%6,2) ve kloramfenikol (%3,1)'e karşı çeşitli direnç oranları gösterdi. İzole edilen 65 Enterococcus spp.’nin sadece 16'sının (%24,6) virülans genlerine sahip olduğu tespit edildi. Virulens genlerine sahip izolatların 12'si gelE, yedisi esp, ikisi asa1 ve biri de hlyA yönünden pozitif bulundu. cylA geni incelenen hiçbir izolatta saptanmadı. Tetrasikline direncin esas olarak tetM ile ilişkili olduğu saptanırken; eritromisine dirençli iki izolat ermB ve bir izolat ise mefA/E geni yönünden pozitif bulundu. Bu çalışma, Türkiye’nin Çorum ilinde yetiştirilen mandalarda saptanan subklinik mastitisli süt örneklerinden izole edilen enterokokların tür dağılımı, antimikrobiyal duyarlılık ve virülans özelliklerini bildiren ilk çalışmadır.

Anahtar Kelimeler:

Antimicrobial Resistance and Virulence Genes Of Enterococci Isolated From Water Buffalo's Subclinical Mastitis
2022
Yazar:  
Özet:

This study aimed to investigate the antimicrobial resistance and virulence genes of enterococci isolated from water buffalo’s subclinical mastitis cases. The antimicrobial susceptibilities of the isolates were determined by the disc diffusion method. Identification at the species level of enterococci, virulence [aggregation substance (asa1), gelatinase (gelE), cytolysin (cylA), enterococcal surface protein (esp), and hyaluronidase (hyl)] and resistance genes [macrolide (ermA, ermB, mefA/E) and tetracycline (tetK, tetL, tetM, tetO, and tetS)] were investigated by polymerase chain reaction (PCR). Overall, Enterococcus spp. was recovered from 65 of 200 (32.5%) mastitic milk samples, comprising E. faecium (n=26), E. durans (n=22), E. faecalis (n=12), and E. hirae (n=5). Most isolates (56.9%) were susceptible to all tested antibiotics. The rest of the isolates showed various rate of resistance against rifampicin (23.1%), tetracycline (21.5%), quinupristin-dalfopristin (10.8%), ciprofloxacin (7.7%), erythromycin (6.2%), and chloramphenicol (3.1%). Out of 65 enterococci, only 16 (24.6%) were detected to have virulence genes, of which 12 were positive for gelE, seven were positive for esp, two were positive for asa1, and one was positive for hlyA. The gene cylA was not detected in any isolate tested. Resistance to tetracycline was mainly associated with tetM. Two erythromycin-resistant isolates were positive for ermB, and one was positive for mefA/E. This study was the first to report species distribution, antimicrobial susceptibility, and virulence traits of enterococci isolated from subclinical mastitis of water buffaloes in Çorum Province, Türkiye.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 395
Atıf : 813
2023 Impact/Etki : 0.027
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q3
149/222

Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi