Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 7
0-12 Aylık Bebeği Olan Annelerin Ek Gıdalara Erken Başlama Nedenleri ve Etkileyen Faktörler
2022
Dergi:  
Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, 0-12 aylık bebeği olan annelerin ek gıdalara erken başlama nedenlerini ve etkileyen faktörleri belirlemektir. Araştırma kesitsel olarak, Mart-Aralık 2017 tarihleri arasında, Aydın İlinin Çine ilçesine bağlı bir Aile Sağlığı Merkezi’nde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, bu tarihler arasında bu Aile Sağlığı Merkezi’ne başvuran ve 0-12 aylık bebeği olan anneler, örneklemini 170 anne oluşturmuştur. Araştırmanın verileri "Anket Formu" ile yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Veriler sayı ve yüzde olarak ifade edilmiş, gruplar arasındaki farklılıklar Pearson ki-kare testi ile incelenmiştir. Veriler Statistical Package for the Social Sciences (24,0) programı ile değerlendirilmiş, tüm analizler için p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Çalışmaya katılan annelerin %58,2’sinin ilk 4-6 ay içerisinde bebeklerine ek gıda verdiği, ek gıdalara erken başlama nedenlerinin bebeğinin doymadığını (%25,3), kilo almadığını (%15,2) düşünmeleri ve çok ağlaması (%18,5) olduğu, %71,8’inin anne sütü ve emzirme, %55,2’sinin ek gıda, ek gıdalara geçiş zamanı ve şekli konularında bilgi aldığı, bebeklerin 0-6 aylık dönemlerinde ek gıdalara başlamalarını annelerin yaşı, gelir durum algısı, doğum şekli, ek gıda, ek gıdalara geçiş zamanı ve şekli ile ilgili konularda bilgi alma durumlarının etkilediği belirlenmiştir (p<0,05). Annelerin bebeklerine sadece anne sütü verme sürelerinin kısa olduğu, bebeklerin anne sütü alma sürelerinin çeşitli faktörlerden etkilendiği ve annelerin farklı nedenlerle anne sütünün yetmediği gibi düşüncelere kapıldığı, bu durumun bebeklerin sadece anne sütü almalarını etkilediği bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Reasons For Early Starting Additional Foods For Mothers With 0-12 Months Of Age and Affecting Factorsv
2022
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to determine the reasons and factors affecting the early start of solid foods for mothers with babies aged 0-12 months. The cross-sectional study was carried out in a Family Health Center in the Cine district of Aydın Province between March and December 2017. The population of the study consisted of mothers who applied to this Family Health Center between these dates and had babies of 0-12 months, and 170 mothers were included in the sample. The data of the research were collected by face-to-face interview method with the "Survey Form". Data were expressed as numbers and percentages, and differences between groups were analyzed using the Pearson chi-square test. The data were evaluated with the Statistical Package for the Social Sciences (24.0) program, and a p value of <0.05 was considered statistically significant for all analyzes. 58.2% of the mothers who participated in the study gave additional food to their babies in the first 4-6 months, and the reasons for starting complementary foods early were that their baby was not full (25.3%), not gaining weight (15.2%), and crying a lot (18.2%, 5), 71.8% received information on breast milk/breastfeeding, 55.2% received information on complementary foods, the time and form of transition to supplementary foods, and the mothers' age, income status perception, It was determined that the status of getting information about the type of delivery, supplementary food, transition time to supplementary foods and its shape were affected (p<0.05). It was found that the mothers' time to exclusively breastfeed their babies is short, the duration of breastfeeding is affected by various factors, and the mothers think that breast milk is not enough for different reasons, and this affects the infants' exclusive breastfeeding.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi