Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 152
 İndirme 33
SİVAS KENT MEYDANI’NIN TARİHSEL DÖNÜŞÜMÜ VE MEYDAN YAKIN ÇEVRESİ İÇİN CEPHE ÖNERİLERİ: BİR STÜDYO DENEYİMİ
2018
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Sivas Hükümet Meydanı’nın bağlamsal olarak etüt edilmesini amaçlamaktadır. Böyle bir bağlamsal etüt, iki temel hareket alanı üzerine kurgulanmıştır. İlki, Sivas Kent Meydanı’nın tarihsel katmanlarının analizi olup, ikincisi, yenileme/yeniden işlevlendirme uygulamaları sonrası alanın durum tespitidir. Sivas kent merkezinde yenilenen topoğrafik kesit ve kent silüeti tarihi çevrenin katmanlarını dönüştürürken, yenileme/yeniden işlevlendirme uygulaması, salt, meydanın iç örüntüsüne odaklanarak alanı çerçeveleyen yüzeylerini dışlamaktadır. Ancak, yeniden işlevlendirilmiş tarihi kent merkezlerinde okunabilirlik ve kimlik kavramlarının yüksek algı standartlarına sahip olabilmesi için bütüncül tasarım yaklaşımlarının geliştirilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda bu metin, yenileme uygulaması sonrası kent meydanında eksik bırakılmış bir konuyu gündeme taşıyarak, meydan adı verilen iç örüntünün etrafını sarmalayan yüzeylerin/cephelerin de tasarımlanmasını içeren bütüncül bir model önermektedir. Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde 2017-2018 eğitim-öğretim güz yarıyılında “Tarihi Çevre Analizi Stüdyosu” isimli dersin temel metodolojisi, böylece, kent meydanına bakan cephelerin yenilenmesi ve önerilerin üretilmesinden oluşmaktadır. Kronolojik tespit, tarihsel kanıt ve görsel algıya dayanan yöntemlerle Sivas Hükümet Meydanı örnek alanının irdelenmesi ve cephe önerilerinin üretilmesi, stüdyo deneyiminin yöntemidir. Stüdyo çalışmasından çıkan cephe yenileme önerileri, cephe oranlarının düzenlenmesi, yeni cephe elemanlarının eklenmesi, mevcut cephe elemanların iyileştirilmesi gibi tasarım kaynakları kullanarak meydanın iç örüntüsü ve etrafını çerçeveleyen yüzeyler arasında yeni bir kent siluetinin biçimlenmesine olanak sağlamaktadır. Sonuçta, alanı tanımlayan ve kentsel algı düzeyinde farkındalığı artıran cephesel kurgulamaların, kentsel tasarım ölçeğinde kapsamlı bir şekilde ele alınacak çalışmaların içine dahil edilmesi gerekliliği ortaya konmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

null
2018
Yazar:  
0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 22
2023 Impact/Etki : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research