Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 13
ANKİLOZAN SPONDİLİTLİ HASTALARDA KARDİYAK TROPONİN I DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2005
Dergi:  
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Ankilozan spondilit aksiyel iskeleti tutan kronik, inflamatuvar, progresif, sistemik romatizmal bir hastalıktır. Bu hastalarda sol ventrikül diyastolik disfonksiyonu, aortitis, aortik regürjitasyon, perikardit ve kardiyomegali gibi kardiyak komplikasyonlar bildirilmiştir. Kalp kası değişikliklerinin ise primer mi yoksa aortik ve valvular tutuluma ikincil olarak mı geliştiği tam açıklık kazanmamıştır. Bu çalışmada, kardiyak miyosit nekrozundan sonra yükselebilen intrasellüler kardiyak protein olan, kardiyak spesifik troponin-I (cTn-I), kreatin fosfokinaz (CK), kreatin fosfokinaz–miyokardiyal band (CK-MB) düzeyleri incelendi. Gereç ve Yöntem: Aktif 24 (9 kadın, 15 erkek), inaktif 21 hasta (4 kadın, 17 erkek) ve 31 (15 kadın, 16 erkek) sağlıklı erişkin kontrol, çalışma guruplarımızı oluşturdu. Ankilozan Spondilit tanısı, New-York kriterleri esas alınarak kondu. Hastalık süresi ortalama dokuz yıldı. Makrovasküler komplikasyon olarak değerlendirilen hipertansiyon ve kardiyak valvular yetmezlik bulunan hasta ve kontroller çalışmaya alınmadı. Hastalık aktivitesi eritrosit sedimantasyon hızı ve serum C-reaktif protein düzeyleri ile belirlendi. Miyokard tutulumu ise, serumda artabilecek cTn-I, CK, CK-MB düzeyleri ile gösterildi. Bulgular: Tüm hastalar ve kontrol grubu kardiyak konsultasyondan geçirildi; bir hastanın c-TnI (0,89 ng/ml) düzeyi çok yüksek bulundu ve bu hasta çalışma dışı bırakıldı .Aktif hastaların serum CRP ve ESR düzeyleri inaktif ve kontrol gurubundan anlamlı derecede yüksek idi (p<0.05). Gurupların serum CK, CK-MB ve c-TnI düzeyleri arasında ise anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Aktif ve inaktif hasta grubunda serumda cTn-I'nin yükselmemiş olması, birincil myosit nekrozu bulunmadığını desteklemektedir. Bu hastalık grubunda belirtilen tüm kardiyak anormalliklerin, aort tutulumuna veya aortik kapak yetersizliğine bağlı olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 163
Atıf : 10
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi