Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 7
 İndirme 2
GEBE KADINLARIN PELVİK TABAN KAS EGZERSİZLERİ HAKKINDA BİLGİ VE İNANÇLARI
2021
Dergi:  
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmada gebelerin pelvik taban kas egzersizleri (PTKE) hakkında bilgi ve inançlarını incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte bu araştırma, Şubat-Ekim 2019 tarihleri arasında bir üniversite hastanesi kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran, araştırmaya katılmaya gönüllü n=516 gebe ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında, bir “bilgi formu” ve analizinde tanımlayıcı istatistik yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Gebelerin yaş ortalaması 29.4±5.5’tir. Gebelerin %2.1’i gebelik öncesi idrar kaçırma problemi yaşadığını, %13.0’ı ise gebelikte idrar kaçırma problemi yaşadığını belirtmiştir. Gebeler, gebelikte idrar kaçırmanın birincil nedeninin “gebelikte kilo artışı (%58.7)” olduğunu, %28.7’si gebelikte idrar kaçırmanın normal olduğunu söylemiştir. Gebelerin sadece %9.7’si PTKE hakkında bilgisinin olduğunu, bilgisi olanların %66.0’ı bilgiyi sağlık personelinden aldığını ifade etmiştir. Gebelikte PTKE uygulayan kadınların oranı %7.4 olup uygulayanların %74.0’ı her gün bu egzersizi yaptığını bildirmiştir. Egzersizi uygulayan gebelerin %48.7’si uygulamada başarılı olduğunu, %48.7’si de şüpheli olduğunu düşünmektedir. Gebelerin %8.7’si PTKE’nin yararları konusunda bilgisi olduğunu, yararları konusunda bilgisi olanların %97.8’i PTKE’nin pelvik taban kas gücünü artırarak idrar, gaita ve gaz kaçırmayı önlediğini düşünmektedir. Sonuç ve Öneriler: Hemşire ve/veya ebeler tarafından gebelere; pelvik taban kas egzersizi ve yararları hakkında bilgilendirme yapılması, uygulamalı eğitim verilerek pelvik taban kas egzersizlerini yapmaları yönünde teşvik edilmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Knowledge and Beliefs Of Pelvic Floor Muscle Exercises In Pregnant Women
2021
Yazar:  
Özet:

Aim: The aim of this study was to examine the knowledge and beliefs of pregnant women about pelvic floor muscle exercises (PFMT). Material and Methods: This cross-sectional study was applied on n = 516 pregnants who applied to a university hospital gynecology and obstetrics polyclinic between February and October 2019 and volunteered to participate in the study. An “information form” was used for data collection and descriptive statistics method in analysis. Results: The average age of pregnants is 29.4 ± 5.5. 2.1% of the pregnants stated that they had urinary incontinence problem before pregnancy, and 13.0% stated that they had urinary incontinence problem during pregnancy. Pregnants stated that the primary reason of urinary incontinence during pregnancy is "weight gain (58.7%) during pregnancy" and 28.7% of them stated that urinary incontinence during pregnancy is normal. Only 9.7% of the pregnants stated that they had information about PFMT and 66.0% of those who had information received the information from health personnel. The report of women who applied PFMT during pregnancy is 7.4% and 74.0% of those who do it stated that they apply PFMT every day. 48.7% of pregnants who apply exercise think that they are successful in applying, and 48.7% think that they are suspicious. 8.7% of pregnants think that they have knowledge about the benefits of PFMT, 97.8% of those who are aware of its benefits think that PFMT prevents urinary, stool and gas leakage by increasing pelvic floor muscle strength. Conclusion and Suggestions: Pregnants by nurses and / or midwives providing information about pelvic floor muscle exercise and its benefits, and encouraging them to do pelvic floor muscle exercises by giving practical training are recommended.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 246
Atıf : 543
2023 Impact/Etki : 0.117
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi