Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 56
 İndirme 13
Öğrenci Liderliği Ölçeği: Geçerlik ve Güvenlik Çalışması
2020
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı Türk Kültürü ile uyumlu ve üniversite öğrencilerinin liderlik algılarını belirlemeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmektir. Nicel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı çalışma, 20 farklı devlet üniversitesindeki 1084 lisans öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda 30 madde ve 6 alt boyuttan oluşan “Öğrenci Liderliği Ölçeği” geliştirilmiştir. 572 öğrenci ile yapılan Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) sonucunda ölçeğin Kaiser Mayer Olkin (KMO) değeri .901 ve Barlett testi sonucu anlamlı bulunmuştur. Varimax döndürmesi neticesinde elde edilen 30 madde ve 6 alt boyutlu ölçeğin toplam varyansın %51.304’ünü açıkladığı belirlenmiştir. 512 lisans öğrencisi ile yapılan doğrulayıcı Faktör Analizinde (DFA) ise X2 = 1118.36 X2/df= 2.86 RMSEA = .06 RMR = .04 SRMR = .06 NFI = .94 NNFI = .96 ve CFI = .96 bulunarak elde edilen yapı doğrulanmıştır. Ölçeğin alt ve üst gruplar t-testi sonucunda maddelerin ayırt edici olduğu ve Cronbach Alpha değeri AFA’da kullanılan veri seti için .888 ve DFA’da kullanılan veri seti için .906 bulunarak ölçeğin lisans öğrencilerinin öğrenci liderliği algılarını belirlemek için kullanımının uygun olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Student Leadership Scale: Validity and Safety Study
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of the study is to develop a valid and reliable measurement tool that is compatible with the Turkish culture and is aimed at determining the leadership perceptions of university students. The study, which used the Nicel research methods, was conducted with 1084 bachelor students at 20 different state universities. The study resulted in the development of the "Student Leadership Scale" consisting of 30 items and 6 sub-dimensions. According to the 572 students’ Opening Factor Analysis (AFA), the Kaiser Mayer Olkin (KMO) scale value was .901 and the Barlett test resulted significant. It was determined that the 30 substances and 6 sub-dimensional scale obtained by the Varimax return revealed 51,304 percent of the total variance. In the verifying factor analysis (DFA) with 512 bachelor students, X2 = 1118.36; X2/df = 2.86; RMSEA = . 06; RMR = .04; SRMR = .06; NFI = .94; NNFI = .96 and CFI = .96 have been confirmed. It can be said that the scale's lower and upper groups are distinctive as a result of the t-test and the value of Cronbach Alpha is appropriate to use the scale to determine the student leadership perceptions by finding .888 for the data set used in the AFA and .906 for the data set used in the DFA.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 861
Atıf : 6.842
2023 Impact/Etki : 0.417
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi