Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 34
 İndirme 2
KADI BURHANEDDİN DİVANI'NDAKİ BİR GAZEL ÜZERİNE
2021
Dergi:  
Aydın Türklük Bilgisi
Yazar:  
Özet:

Oğuzların Salur boyuna mensup bir aileden gelen Kadı Burhaneddin Ahmed, dönemin Kayseri kadısının oğlu olarak 1345 yılında Kayseri’de doğmuştur. 1398 yılında 54 yaşındayken Akkoyunlu hükümdarı Kara Yülük Osman Bey tarafından öldürülmüştür. Kadı, vezir, nâip ve Sivas hükümdarı olarak savaşlar ve siyasi mücadelelerle geçen bir ömre Arapça iki eserin yanında içinde tekrarlarıyla 1294 gazel, 20 rubai ve 117 tuyuğ olan büyük bir Türkçe dîvânı da sığdırmıştır. Kadı Burhaneddin Ahmed Dîvânı’nın Londra’da British Museum Or.4126’da bulunan tek nüshasının tıpkıbasımı ve ilmi yayını yapılmıştır. Çok zengin bir kelime hazinesinin varlığını gösteren, kıvrak bir Türkçeyi kelime oyunlarıyla yoğurup süsleyen bir üsluba sahip olan Kadı Burhaneddin’in şiiri aynı zamanda çetin bir şiir dilidir. Bu türden çetinlik gösterdiğini düşündüğümüz gazellerden birisi de Kadı Burhaneddin Dîvânı’nın 55b sayfasındaki gazeldir. Makalede önce Muharrem Ergin’ce yapılan transkripsiyonlu metin verilmiş daha sonra dîvânın tıpkıbasımdan faydalanılarak metin üzerindeki düzeltme ve yeni okuma önerilerimiz açıklamalar da eklenerek gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

KADI BURHANEDDİN DİVANI'NDAKİ BİR GAZEL ÜZERİNE
2021
Yazar:  
Özet:

Woman Burhaneddin Ahmed, from a family belonging to the Salur height of her sons, was born in Kayseri in 1345 as the son of the Kayseri woman of the time. In 1398, when he was 54 years old, the Akkoyunlu ruler Kara Yülük was killed by Mr Osman. A life passed with wars and political struggles as the woman, the wizard, the naif and the ruler of Sivas, along with the Arabic two works, in its repetitions, a large Turkish diva, which has 1294 gazels, 20 rubas and 117 rubas. The only edition of the Lady Burhaneddin Ahmed Divan was published and published at the British Museum Or.4126 in London. The Poetry of the Woman Burhaneddin, which has a style that shows the existence of a very rich word treasury, a curved Turkish with a word play, is also a hard poetic language. One of the gazels that we think show this kind of hardness is the gazel on page 55b of the Women's Burhaneddin Divan. The article was first transcribed by Muharrem Ergin and then used the same printing of the Devan and the repair on the text and new reading recommendations were also shown by adding explanations.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Aydın Türklük Bilgisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 26
Atıf : 10
2023 Impact/Etki : 0.048
Aydın Türklük Bilgisi