Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 26
 İndirme 5
Ortaokul Öğrencileri Arasında Siber Zorbalık / Cyber Bullying Among Secondary School Students
2021
Dergi:  
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

İletişim teknolojisinin çeşitlenmesi, kullanımının öğrenciler arasında yaygınlanşması ve sosyal medya olanaklarının artması ile birlikte öğrencilerin maruz oldukları siber zorbalık davranışları büyük ölçüde artmıştüır. Sosyal medya ve teknolojiye kolay ulaşılması, bu alandaki denetimin zorlukları ve öğrenci özellikleri siber zorbalığın artmasına neden olurken bu durum okulda ve sınıfta önemli disiplin sorunlarına neden olmaktadır. Siber zorbalık sadece okulda disiplin sorunlarına neden olmakla kalmıyor aynı zamanda öğrenciler üzerinde ciddi psikolojik ve psikosomatik etkiler yaratarak eğitim haklarından mahrum olmalarına neden olabilmektedir. Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencileri arasında görülen siber zorbalığı ve siber zorbalık mağduru öğrenciler ile bu öğrencilerin öğretmenlerinin bu duruma karşı gösterdikleri tepkileri incelemektir. Araştırma Nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseninde hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle Antalya Muratpaşa, Aksu ve Manavgat’ta bulunan 4 ortaokuldan amaçlı örneklem yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemiyle seçilen 10 öğretmen ve 2 okul yöneticisi oluşturmuştur. Araştırmada veriler doküman incelemesi ve görüşme yöntemiyle elde edilmiştir. Görüşme yöntemiyle elde edilen veriler betimsel ve içerik analizi teknikleriyle analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda öğretmenlerin siber zorbalık araçlarını, genel bir tanımla internet olarak gördükleri sonucuna varılmıştır. Siber zorbalığa maruz kalan öğrencilerin tedirgin ve gergin oldukları, içlerine kapandıkları, derslerinde başarısız oldukları, korktukları ve genel depresyon davranışları sergiledikleri sonucuna varılmıştır. Katılımcılara göre öğrencileri siber zorbalığa maruz kalan öğretmenler, öncelikle öğrenci ile iletişim kurma yoluna gitmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Ortaokul Öğrencileri Arasında Siber Zorbalık / Cyber Bullying Among Secondary School Students
2021
Yazar:  
Özet:

With the diversity of communication technology, the spread of its use among students and the increase in social media capabilities, the cyber harassment behaviors that students are exposed to have greatly increased. The easy access to social media and technology, the challenges of supervision in this field and the student characteristics lead to an increase in cyber harassment while this situation leads to significant disciplinary problems in school and classroom. Cyber harassment not only causes disciplinary problems in the school but also causes students to be deprived of their educational rights by creating serious psychological and psychosomatic effects on them. The aim of this study is to study the reactions of cyber-related and cyber-related students and their teachers to this situation among high school students. The research is prepared in the case study pattern of the research pattern. The study’s work group was formed by 10 teachers and 2 school managers selected by measurement sampling methods from 4 high school-based sampling methods located in Antalya Muratpaşa, Aksu and Manavgat. The data was obtained through the method of document examination and interview. The data obtained by the interview method was analyzed by imaging and content analysis techniques. The results of the analysis were found that teachers viewed cyber fraud tools as the Internet in a general definition. Students who are exposed to cyber harassment have come to the conclusion that they are anxious and nervous, they are locked in, they fail in their classes, they are afraid, and they show general depression behaviors. According to the participants, teachers who are exposed to cyber harassment are going first on the way of communicating with the student.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








2009


e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 432
Atıf : 1.000
2023 Impact/Etki : 0.347
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi