Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 20
 İndirme 3
Obezitede Tiroid Fonksiyonları
2014
Dergi:  
Journal of Academic Research in Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Obezite oranları tüm dünyada artmakta ve epidemi boyutlarına ulaşmaktadır. Komplikasyonlar ve ilgili hastalıklar gözönüne alındığında önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Tiroid patolojileri de büyüyen bir endokrin problemdir ve toplumumuzda, özellikle genç kadınlardaki insidans artışı dikkat çekicidir ve sıklıkla obezite ve diğer endokrin problemler de eşlik etmektedir. Bu çalışmada, obez hastalarda tiroid fonksiyon parametrelerinin değerlendirilmesi ve aradaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Yöntemler: Ocak 2012-Mart 2013 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi obezite polikliniğine başvuran toplam 180 hasta çalışmaya dahil edildi. Hasta dosyaları taranarak özgeçmişleri, yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksleri(VKİ) ve serbest T3 (fT3), serbest T4 (fT4), tiroid stimülan hormon (TSH), anti-tiroglobulin antikor (anti-TG) ve anti-tiroid peroksidaz antikor (anti-TPO) parametreleri ve tiroid ultrasonografileri kaydedilerek değerlendirildi. Değerlendirme için SPSS istatistiksel analiz yöntemi kullanıldı. Bulgular: Hastaların %18,8’inin hipotiroidik, %76,6’sının ötiroidik, %2,77’inin subklinik hipotiroidik, %1,1’inin subklinik hipertiroidik, %0,5’inin ise hipertiroidik olduğu saptandı. Hipotiroidi grubunun ortalama VKİ 41,005 kg/m2 idi. Hipotiroidik hastaların %88,3’ünün medikal tedavi altında tiroid fonksiyon değerleri normal sınırlardaydı. Ötiroidik hastaların ortalama VKİ 40.5 kg/m2 idi. hipertiroidik 1 hastanın VKİ 33,5 kg/m2 ve subklinik hipotiroidi hastalarının 40,863 kg/m2 idi. Ötiroidik olmalarına rağmen, ultrasonografik olarak %11’inde tiroidit, %41,3’ünde tiroid nodülü, %2,17’sinde tiroidit+nodül mevcuttu, %34’ünde de tiroid otoantikorları pozitif saptandı. Yalnızca 1 hasta hipertiroidikti ve Graves hastalığı mevcuttu ve VKİ 33.5 kg/m2 idi. Subklinik hiptiroidik grubun VKİ 40,863 kg/m2 idi ve hepsinde tiroid nodülleri mevcuttu. Sonuç: Obezite; bozulmuş tiroid fonksiyonlarıyla sıklıkla birliktelik gösteren hastalıklardan biridir. Özellikle hipotiroidi ve Hashimoto tiroiditi obez hastalarda sık görülmektedir. Çalışmamızda obezlerde %21,57 gibi yüksek bir oranda hipotiroidi ve subklinik hipotiroidi saptanması bu ilişkiyi desteklemektedir. Ayrıca ötiroidik hastalarda artmış sıklıkla tiroidit ve tiroid otoantikorları saptanması da dikkat çekicidir. Toplumumuzda, özellikle genç kadınlarda artan tiroid patolojisi ile obezite birlikteliği son derece dikkat çekicidir. İnsülin direnci, metabolik sendrom ve obezite bu hastalarda son derece yaygındır ve bunlar genelde kilo kaybına da direnç gösterir. Bozulmuş tiroid fonksiyonları nedeniyle yavaşlayan metabolizma hızı da bu duruma katkı sağlar. Bu nedenle hastalar hem obezite, hem tiroid patolojileri yönünden taranmalı, gerekli tedavi ve takiplerine ivedi olarak başlanmalıdır. (JAREM 2014; 2: 74-6)

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Journal of Academic Research in Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 465
Atıf : 231
Journal of Academic Research in Medicine