Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
ZEMAHŞERÎ VE TABÂTABÂÎ’NİN KUR’ÂN’DA MUHKEM VE MÜTEŞÂBİHLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN MUKAYESESİ
2022
Dergi:  
Baberti
Yazar:  
Özet:

Bu makalede Zemahşerî ve Tabâtabâî’nin Kur’ân’da muhkem ve müteşâbihle ilgili görüşlerinin mukayesesi yapılmaktadır. Çalışmanın amacı, bu iki müfessirin muhkem ve müteşâbihle ilgili görüşlerini kıyaslamaktır. Araştırma, Zemahşerî ve Tabâtabâî’nin muhkem ve müteşâbih hakkındaki görüşleri ile sınırlı tutulmaktadır. Çalışma, nitel bilgi toplama yöntemlerinden yazılı doküman incelemesine dayanmaktadır. Bu kapsamda, literatür taramasından elde edilen veriler, bütüncül bir bakış açısıyla metin analizine tabi tutularak değerlendirilmektedir. Muhkem, “anlaşılmasına yönelik hiçbir şüphe olmayan ve herhangi bir açıklamaya gerek kalmadan kolaylıkla anlaşılan söz” demektir. Müteşâbih ise “birden fazla manaya ihtimali olan ve anlamlarını tespit etmek için başka karinelere ihtiyaç duyulan ifade” anlamına gelmektedir. Kur’ân’da muhkem ve müteşâbih kavramlarına işaret eden üç âyet bulunmaktadır. Bu çerçevede Âl-i ‘Imrân 3/7. âyet, Kur’ân âyetlerinin muhkem ve müteşâbih olmak üzere ikiye ayrıldığını Zümer 39/23. âyet, Kur’an’ın müteşâbih bir kitap olduğunu Hûd 11/1. âyet ise Kur’an âyetlerinin muhkem kılındığını bildirmektedir. Mu‘tezile ekolüne mensup bir âlim olan Zemahşerî ve Îran’da Şiî kültürü ile yetişmiş bir müfessir olan Tabâtabâî, tefsirlerinde Kur’ân’da muhkem ve müteşabihi konu edinen âyetleri yorumlamışlardır. Bu doğrultuda sözü edilen müfessirlerin görüşlerinde “müteşâbih âyetlerin râsih kimselerce muhkem âyetler ışığında te’vîl edilebileceği” konusunda benzerlik söz konusu iken, “râsih kimselerin kimler olduğu” noktasında farklılık vardır. Bu bağlamda Zemahşerî’ye göre râsih kimselerden maksat “ilimde derinlik kazanmış kişilerdir.” Tabâtabâî ise râsih kimselerden kastın “ehl-i beyt imamları ile masum imamlar” olduğunu dile getirmektedir. Bu görüş farklılığında, mezhep mensubiyetinin etkili olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

In the Qur’an, the Qur’an and the Qur’an, the Qur’an and the Qur’an, the Qur’an and the Qur’an.
2022
Dergi:  
Baberti
Yazar:  
Özet:

In this book, the Qur’an and the Qur’an are the words of the Qur’an and the Qur’an and the Qur’an. The objective of the study is to compare the opinions of these two inspectors on the subject and on the subject. The research is limited to the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge of the knowledge. The study is based on the written document examination of the quality information collection methods. In this context, the data obtained from the literary scan is assessed by subject to text analysis from a comprehensive perspective. “Muhakem means a word that is easily understood without any doubt to its understanding and without any need for explanation.” Mechanism means "a expression that has more than one significance and requires other currents to identify their meanings." There are three verses in the Qur’an that indicate the meaning of the Qur’an and the meaning of the Qur’an. This is the case in the 3/7. The Qur’an is divided into two verses: the Qur’an is divided into two verses: the Qur’an is divided into two verses: the Qur’an is divided into two verses: the Qur’an is divided into two verses: the Qur’an is divided into two verses: the Qur’an is divided into two verses: the Qur’an is divided into two verses: the Qur’an is divided into two verses: the Qur’an is divided into two verses: the Qur’an is divided into two verses: the Qur’an is divided into two verses: the Qur’an is divided into two verses: the Qur’an is divided into two verses. The Qur’an is a book of the Qur’an, and the Qur’an is a book of the Qur’an. The Qur’an reveals that the Qur’an has been revealed. The Qur’an is the Qur’an, the Qur’an is the Qur’an, the Qur’an is the Qur’an, the Qur’an is the Qur’an, the Qur’an is the Qur’an, the Qur’an is the Qur’an, the Qur’an is the Qur’an, the Qur’an is the Qur’an, the Qur’an is the Qur’an. There is a similarity in the opinions of those who are spoken in this direction, while the view of the "Muheshabih verses can be revealed in the light of the "Muheshabih verses" while the "Muheshabih verses" in the point of "Who are the "Muheshabih verses". In this context, the righteous are those who have gained profound knowledge. He said, “There are those who are in the midst of the wicked, and those who are in the midst of the wicked.” In this discrepancy of view, it can be said that the religious membership is effective.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Dergi:  
Baberti
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Baberti

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 127
Atıf : 87
2023 Impact/Etki : 0.103
Baberti