Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
Multiple sklerozlu egzersiz alışkanlığı olan ve olmayan kadın hastalarda alt üriner sistem semptomları ve yaşam kalitesinin karşılaştırılması
2022
Dergi:  
Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı Multiple Skleroz (MS) tanılı egzersiz alışkanlığı olan ve olmayan kadın hastalarda alt üriner sistem semptomları (AÜSS) ve yaşam kalitesini karşılaştırmaktı. Yöntem: Çalışmaya kırk iki MS tanılı kadın hastalar dahil edildi. Hastalar egzersiz alışkanlığı olanlar (n=20) ve olmayanlar (n=22) olarak iki gruba ayrıldı. Egzersiz alışkanlığı, son 3 ay boyunca haftada en az 3 gün ve günlük 20 dakikadan uzun sürmüş olan aktivitelerin varlığına göre belirlendi. AÜSS, Uluslararası İnkontinans Konsültasyon Sorgulama Ölçeği-Kadın Alt Üriner Sistem Semptomları ölçeği ile ve yaşam kalitesi King Sağlık Anketi (KSA) ile değerlendirildi. Bulgular: Egzersiz alışkanlığı olan MS’li kadınlarda egzersiz alışkanlığı olmayan MS’li kadınlara göre inkontinans semptomları, KSA’nın duygular (p=0,023) ve ciddiyet (p=0,010) alt grup skorları daha azdı (p=0,009). Depolama (p=0,265) ve boşaltım (p=0,734) semptom skorları, KSA’nın genel sağlık (p=0,462), idrar problemi (p=0,215), rol kısıtlaması (p=0,447), fiziksel kısıtlılık (p=0,207), sosyal kısıtlılık (p=0,287), kişisel ilişkiler (p=0,128) ve uyku-enerji (p=0,478) alt grup skorları gruplar arasında benzerdi. Sonuç: MS tanılı egzersiz alışkanlığı olan kadınların egzersiz alışkanlığı olmayan kadınlara göre inkontinans semptomlarını daha az yaşadığı ve yaşam kalitesinin bazı parametrelerinin daha iyi olduğu bulundu. Bu sonuçlar, MS tanılı kadın hastalarda, egzersiz alışkanlığına sahip olmanın özellikle inkontinans semptomları ve yaşam kalitesinde iyileşmeye katkı sağlayabileceğini göstermektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Lower Urinary Tract Symptoms and Quality Of Life In Female Patients With Multiple Sclerosis With and Without Exercise Habits
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aim of this study was to compare lower urinary tract symptoms (LUTS) and quality of life in female patients with Multiple Sclerosis (MS) with and without exercise habits. Methods: Forty-two female patients with MS were enrolled in the study. The MS patients were divided into two groups as those with (n=20) and without exercise habits (n=22). The exercise habit was determined based on the presence of activities that lasted more than 20 minutes per day at least 3 days a week during the last 3 months. LUTS were evaluated with International Consultation on Incontinence Questionnaire-Female Lower Urinary Tract Symptoms Questionnaire and quality of life was assessed with King Health Questionnaire (KHQ). Results: Women with MS with exercise habits had lower incontinence symptoms (p=0.009), the emotions (p=0.023) and the severity (p=0.010) subgroup scores of the KHQ than women with MS without exercise habits. Storage (p=0.265) and voiding (p=0.734) symptom scores, and the general health (p=0.462), the urinary problem (p=0.215), the role limitation (p=0.447), the physical limitation (p=0.207), the social limitation (p=0.287), the personal relationships (p=0.128) and the sleep-energy (p=0.478) subgroup scores of the KHQ were similar between the groups. Conclusion: It was found that women with MS who had exercise habit experienced less incontinence symptoms and some parameters of quality of life were better than women with MS and without exercise habit. These results showed that the exercise habit in female MS patients may contribute to the improvement of incontinence symptoms and quality of life. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 244
Atıf : 329
2023 Impact/Etki : 0.035
Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation