Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 1
FATİH DÖNEMİ MERKEZÎ VE UMUMÎ KANUNNÂMELERİN DİLİ ÜZERİNE BİR İNCELEME
2019
Dergi:  
The Journal of Academic Social Science Studies
Yazar:  
Özet:

Kanunnâme, Osmanlı döneminde belirli bir konuya dair hukukî maddeleri ortaya koyan padişah hükümleridir. Osmanlı kanunnâmeleri, başta Osmanlı tarihi ve hukuk sistemi olmak üzere, Osmanlı sosyal ve siyasal hayatı açısından son derece önemli belgelerdir. Özellikle Osmanlı hukuk sisteminde Fatih dönemi ayrı bir yere sahiptir. Zira Fatih Sultan Mehmed tedvin edilmiş bir kanunnâme yayımlayan ilk Osmanlı padişahıdır. Osmanlı döneminde daha sonra yayımlanan merkezî kanunnâmeler, bazı değişikliklerle birlikte Fatih dönemi kanunnâmelerinin devamı niteliğindedir. Osmanlı kanunnâmeleri başta hukuk ve tarih olmak üzere birçok alanda çalışmaya konu olmuştur. Ancak bu kanunnâmeler dil özellikleri bakımından ya hiç incelenmemiş ya da yapılan incelemeler çok sınırlı kalmıştır. Hâlbuki her metin bir dil malzemesidir. Bu bakımdan Osmanlı Devletinde malî, hukukî ve diplomasi alanında yazılmış tüm vesikaların da bir dil malzemesi olarak ele alınıp değerlendirilmesi kuşkusuz Osmanlı Türkçesi çalışmalarına önemli katkı sağlayacaktır. Bu durum çalışmanın yapılmasında belirleyici olmuştur. Fatih dönemi kanunnâmeleri dönem ve dil hususiyetleri bakımından Eski Anadolu Türkçesinin özelliklerini taşımaktadır. Bu bakımdan Fatih dönemi kanunnâmelerini XV. yüzyıl Eski Anadolu Türkçesinin bir kaynağı olarak değerlendirmekteyiz. Fatih dönemi kanunnâmeleri XV. yüzyıl metinleridir. Bu metinler daha önce dil özellikleri bakımından incelenmemiştir. Çalışmada kanunnâmeler ilk defa fonetik, morfolojik ve söz varlığı bakımından incelenecektir. Bu yönüyle çalışmanın özgün olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

A review of the language of the FATİH period and the public laws
2019
Yazar:  
Özet:

The law is the ruling of the Padişah that reveals the legal subjects on a particular subject in the Ottoman period. The Ottoman laws are extremely important documents in terms of Ottoman social and political life, primarily Ottoman history and legal system. Especially in the Ottoman legal system, the Fatih period has a separate place. Zira Fatih Sultan Mehmed is the first Ottoman king to publish a treated law. The central laws published later in the Ottoman era, along with some changes, are the continuation of the laws of the Fatih era. The Ottoman law has been subject to work in many fields, including law and history. However, these laws remained very limited in terms of language characteristics, either not studied or studied. Every text is a language material. In this regard, the consideration and evaluation of all the documents written in the field of financial, legal and diplomatic in the Ottoman State will contribute significantly to the Ottoman Turkish work. This was decisive when the work was done. Fatih period laws carry the characteristics of Ancient Anadolu Turkish in terms of period and language specifications. In this regard, the Fateh period of the laws of XV. We consider the century as a source of Ancient Anatolian Turkish. The Legislation of Fatih Period XV. The century of texts. These texts have not previously been studied in terms of language characteristics. In the study, the laws will be examined for the first time in terms of phonetic, morphological and vocal existence. It can be said that the work is original.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






The Journal of Academic Social Science Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.435
Atıf : 11.481
The Journal of Academic Social Science Studies