Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 17
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
Türkiye’de Yenidoğan Kliniklerinde Çalışan Hemşire ve Hekimlerin Yenidoğanda Ağrı Yönetimi ile İlgili Yaklaşımları
2016
Dergi:  
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Araştırma, Türkiye’nin değişik illerinde Yenidoğan Yoğun Bakım Üniteleri’nde YYBÜ çalışan hekim ve hemşirelerin yenidoğanda gözlemledikleri ağrı göstergelerini belirlemek ve ağrının giderilmesine yönelik yaklaşımlarını saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın örneklemini Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, On Dokuz Mayıs Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Dicle Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanelerinin YYBÜ’da çalışan toplam 145 hekim ve hemşire oluşturmuştur. Bulgular: Veriler, anket formu ve Ağrı Duyarlılık Anketi aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmaya katılanların %40.7’si hekim, %59.3’ü hemşiredir. Araştırmaya katılan hemşire ve hekimlerin %48.2’si fizyolojik, %47.5’i dikkat/anksiyete/kaygı açısından %45.5’i davranışsal; %44.3’ü yüz ifadelerini ve %49.6’sı ses ile ilgili ağrı belirtilerini değerlendirdiklerini ifade etmişlerdir. Araştırmaya katılan hemşire ve hekimlerin %57.2’si ağrıyı gidermede öncelikli olarak farmakolojik, %27.6’sı nonfarmakolojik ve %15.2’si de hem farmakolojik hem de nonfarmakolojik yöntemleri tercih ettiklerini ifade etmişlerdir. Farmakolojik yöntemler arasında ağrı gidermedeetkili yöntemin hemşirelerin %48.8’i ve hekimlerin %42.3’ü fentanyl olduğunu belirtmişlerdir. Nonfarmakolojik yöntemler arasındaetkili yöntemin hemşirelerin %37.2’si ve hekimlerin %16.9’u kanguru bakımı ve anne kucağı olduğunu, ikinci olarak hemşirelerin %19.7’si masaj, hekimlerin %16.9’u emzik yönteminin etkili olduğunu belirtmişlerdir. Sonuç: Hemşirelerin yenidoğanlarda invazif işlemler sırasında nonfarmakolojik yöntemleri hekimlere göre daha fazla kullandığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.079
Atıf : 4.376
2023 Impact/Etki : 0.11
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi