Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
Hayvan Müdahalesine Yönelik Tutum Ölçeğinin Türkçe’ ye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
2019
Dergi:  
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı “Hayvan Müdahalesine Yönelik Tutum Ölçeği” ni Türkçe’ ye uyarlamaktır. İlk aşamada, dört uzman akademisyen ve 24 öğrenciden elde edilen veriler kullanılarak ölçeğin dil geçerliliği sağlanmıştır. Dil geçerliği sağlandıktan sonra sırasıyla madde analizi, açıklayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Bu amaçla, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi'ne devam eden toplam 218 biyoloji ve fen bilgisi öğretmen adaylarına 30 maddeden oluşan beşli Likert ölçek uygulanmıştır. Madde analizi ve Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA) yapıldıktan sonra, ölçeğin 19 maddelik üç faktörden (evcil hayvanlar, zararlılar ve fayda) oluştuğu tespit edildi. Ölçeğin üçlü faktöriyel yapısını analiz etmek için Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapılmıştır ve elde edilen bulgular, 19 maddelik üç faktörlü bu yapının tutarlı ve veriyle uyumlu olduğunu ortaya koymuştur. Ölçeğin geneline ait Cronbach Alpha katsayısı ise 0.827 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmanın bulguları, ölçeğin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğunu ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Adaptation Of Attitude Scale Towards The Treatment Of Animals To Turkish: A Validity and Reliability Study
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to adapt to Turkish the Attitude Scale towards the Treatment of Animals (ASTA). At the first stage, the linguistic validity of the translated scale was examined by utilizing the data obtained from 4 expert academicians and 24 university students. Upon satisfaction of the linguistic validity requirements, item analysis, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis were performed, respectively. For this aim, the five-point Likert Scale composed of 30 items was administered to a total of 218 teachers to be enrolled in prospective biology and science departments of Kazim Karabekir Faculty of Education in Ataturk University. After item analysis and Explanatory Factor Analysis (EFA) was performed, it was ascertained that the scale consisted of 19 items and three factors (pets, pests and profit). In order to analyse the triple factorial structure of the ASTA, Confirmatory Factor Analysis (CFA) was carried out and the findings indicated that 19-item scale resulting in three factors is consistent and compatible with the data. Cronbach’s Alpha for the overall scale was calculated as 0.827. As a result, the findings of this study indicate that the Turkish ASTA is a valid and reliable scale for Turkish students.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 532
Atıf : 1.306
2023 Impact/Etki : 0.09
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi