Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 4
AISI 1040 çeliğinin tornalama-frezeleme ile işlenmesinde yüzey pürüzlülüğünün genetik algoritma yöntemi ile optimizasyonu
2020
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Taguchi deney tasarım metodu kullanılarak AISI1040 malzemesinin ortagonal ve teğetsel tornalama-frezeleme yöntemleri ile işlenmesinde kesme parametrelerinin yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkileri incelenmiştir. Deneysel çalışmalarda işleme parametreleri olarak işlem, kesici takım devri, iş parçası devri, talaş derinliği ve eksenel ilerleme parametreleri seçilmiştir. Deneysel çalışma sonuçları Minitab15 paket programı kullanılarak S/N oranlarına dönüştürülüp optimum kesme parametreleri belirlenmiştir. ANOVA varyans analizi ile de istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Yanıt yüzey yöntemi ile yüzey pürüzlülüğünün kesme parametrelerine bağlı olarak matematiksel modeli oluşturulmuştur. Ayrıca genetik algoritma yöntemi kullanılarak minimum yüzey pürüzlülüğü için en uygun kesme parametre değerleri belirlenmiştir. Sonuç olarak, deneysel çalışmalar, istatistiksel analiz ve optimizasyon işlemlerinde teğetsel tornalama-frezeleme işleminin yüzey pürüzlülüğünü azalttığı belirlenmiştir. Genetik algoritma yöntemi, S/N oranları ve matematiksel modelden elde edilen minimum yüzey pürüzlülüğü değerlerinin birbirine çok yakın olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Optimization of surface smoothness with the genetic algorithm method in the processing of the AISI 1040 steel with tornal-freezing
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, the Taguchi experimental design method was used to study the effects of cutting parameters on the surface smoothness in the processing of the AISI1040 material with ortagonal and teethal tornal-freezing methods. As the processing parameters in experimental studies; processing, cutting equipment turn, work piece turn, thickness and axle progress parameters have been selected. Experimental study results were converted to S/N rates using the Minitab15 package program and the optimum cutting parameters were determined. ANOVA variance analysis is also statistically analyzed. A mathematical model is created depending on the cutting parameters of surface smoothness with the response surface method. Also, the most suitable cutting parameters values for minimum surface smoothness are determined using the genetic algorithm method. As a result, experimental studies have found that in statistical analysis and optimization processes, the tissue tornal-freezing process reduces the surface smoothness. The genetic algorithm method, the S/N ratio and the minimum surface smoothness values obtained from the mathematical model have been found very close to each other.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 782
Atıf : 1.924
2023 Impact/Etki : 0.157
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi