Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 33
 İndirme 6
Mimarlık Süreli Yayınlarının Tarihsel Bağlamına Dair Bir Değerlendirme: Türkiye’nin İlk Mimarlık Dergileri ve Arkitekt
2020
Dergi:  
Journal of History and Future
Yazar:  
Özet:

İlk süreli yayınlar, 17. yüzyılın ikinci yarısında İngiltere’de ortaya çıkmakla birlikte; mimarlık ortamının süreli yayınlar ile karşılaşması daha geç bir tarihte gerçekleşmiştir. Bu süreli yayınların mimarlık alanındaki öncülleri ise, endüstrileşme pratiklerinin mimari üretim etkinliğini radikal biçimde değiştirmeye başladığı İngiltere, Almanya ve Fransa gibi erken sanayileşen ülkelerde ortaya çıkmıştır. Kitaba göre, mimari düşüncelerin daha hızlı yayılmasını sağlayan bu süreli yayınlar, 19. yüzyıl Avrupası’nda mimari söylemlerin üretilmesinin, aktarılmasının ve yaygınlaştırılmasının en etkin aracı haline gelmişlerdir. Türkiye’de ise ilk mimarlık süreli yayınları, mimari yazının mimarlık gündemini en etkin biçimde yönlendirdiği 20. yüzyılın ilk yarısında, 1930’ların başlarında yayınlanmaya başlayan Mimar/Arkitekt ile karşılığını bulmuştur. Batılı öncüllerinden farklı olarak, derginin öncelikli hedefi, mimarların birbirleri ile iletişim kuracakları bir platform oluşturmak, dönemin kapsamlı imar faaliyetleri doğrultusunda ülkenin farklı bölgelerinde bulunan genç Türk mimarların mesleki üretimlerinden birbirlerini ve toplumu haberdar etmek, örnek alınan Batı dünyasındaki mimari modernlikleri Türk mimarlarına tanıtmaktır. Mimar/Arkitekt, bir yandan da, genç Türk mimarları için eğitici ve öğretici bir rol üstlenmiş ve yayın hayatını sürdürdüğü 50 yıl boyunca da, Türkiye’deki mimarlık kültürünün en önemli temel taşlarından birini tanımlamıştır.

Anahtar Kelimeler:

An Assessment of the Historical Context of Architecture Periodic Publications: The First Architecture Magazines and Architects of Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

The first-term publications appeared in England in the second half of the 17th century; the meeting of the architectural environment with the last-term publications occurred in a later date. The pioneers of these periodic publications in the architecture have appeared in early-industrialized countries such as Britain, Germany and France, where industrial practices began to radically change the architectural production effectiveness. According to the book, these long-term publications, which made architectural ideas more rapidly spread, have become the most effective means of producing, transmitting and spreading architectural speech in Europe in the 19th century. In Turkey, the first architectural period publications, where the architectural writing guides the architectural agenda in the most effective way 20. In the first half of the century, it found its reward with the Architect/Architect that began to be published in the early 1930s. Unlike the Western pioneers, the priority of the magazine is to create a platform for architects to communicate with each other, to inform each other and the society of the professional production of young Turkish architects located in different regions of the country in accordance with the extensive construction activities of the period, to introduce the architectural modernities in the Western world to the Turkish architects. Architect, on the one hand, has taken a educational and educational role for young Turkish architects, and for the 50 years of its broadcasting life, has also identified one of the most important fundamental stones of the architectural culture in Turkey.

Anahtar Kelimeler:

A Review On Historical Context Of Architectural Periodicals: Pioneer Periodicals In Turkey and Arkitekt
2020
Yazar:  
Özet:

Although the first periodicals appeared in England in the second half of the 17th century; the introduction of the periodicals to the architectural realm occurred a century later. The architectural pioneers of these periodicals emerged in early industrialized countries such as England, Germany and France, where industrialization practices began to radically change the architectural production. According to the book, these periodicals which enabled the spread of architectural ideas more rapidly became the most effective mass medium of producing, transferring and disseminating architectural discourses in the 19th century Europe, as they were published frequently and in large number, and thus could reach a wider audience. But, in Turkey, the first architectural periodicals emerged in 1930s while the architectural discourses have mostly led the architectural agenda in the early 20th century, by the publication of Mimar/Arkitekt. Unlike its Western predecessors, the primary goal of the periodical was to create a platform where architects would communicate with each other, to inform each other and the society about the architectural works of young Turkish architects in different regions of the country and to introduce the architectural modernities in the Western world to the Turkish architects. Mimar/Arkitekt have also played an educational and instructive role for young Turkish architects; and identified one of the most important thresholds of the architectural culture in Turkey during its publication for 50 years.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Journal of History and Future

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 437
Atıf : 608
2023 Impact/Etki : 0.068
Journal of History and Future