Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
 İndirme 2
Luteal Kistli Simental Irkı İneklerde Kan Adipokin, Antioksidan ve Biyokimyasal Parametre Düzeylerinin Belirlenmesi
2022
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, luteal kistli simental ırkı ineklerde irisin, leptin, adiponektin, asprosin, insülin benzeri büyüme faktörü (IGF-1), bazı biyokimyasal ve antioksidan parametrelerin düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 20 adet Simental ırkı inek, luteal kistli (n=10) ve luteal kist bulunmayan (n=10) olmak üzere iki gruba ayrıldı ve ineklerden bir kez kan alınarak ölçümler yapıldı. Ölçülen biyokimyasal parametreler total protein, üre, albümin, laktat dehidrogenaz (LDH), kolesterol, trigliserit, triidothironin (T3), tiroksin (T4) ve glikoz'dur. Ölçülen antioksidan parametreler ise malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH), glutatyon proksidaz (GSH-PX) ve katalaz'dır (CAT). Örneklerdeki adipokin ve IGF-1 düzeyleri ticari ELISA kitleriyle belirlendi. Oksidatif stres parametrelerinin düzeyleri spektrofotometrik olarak ve biyokimyasal parametre düzeyleri ise otoanalizör ile ölçüldü. Elde edilen veriler ışığında luteal kistli ineklerde adiponektin (4.93±0.86 ng/mL), IGF-1 (74.70±10.77 ng/mL) ve leptin (2.03±0.20 ng/mL) değerlerinin daha yüksek olduğu, antioksidan parametrelerinin ise gruplar arasında farklı olmadığı tespit edildi. Yine albümin (2.11±0.25 g/dL), kolesterol (99.10±13.79 mg/dl), LDH (1458.50±190.87 U/L), T3 (2.48±0.20 pg/dL), total protein (4.89±0.59 g/dL) ve trigliserid (10.90±2.42 mg/dL) değerlerinin luteal kistli ineklerde daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç olarak; ineklerde luteal kist gelişiminin adipokinlerle ilişkili olabileceği ve bu ilişkinin daha ileri çalışmalarla ortaya konmasının yaralı olacağı kanaatine varıldı.

Anahtar Kelimeler:

Determination of blood adypokin, antioxidant and biochemical parameters in luteal cysted cement breeds
2022
Yazar:  
Özet:

In this study, the aim is to determine the levels of irisine, leptin, adiponectin, asprosin, insulin-like growth factor (IGF-1), some biochemical and antioxidant parameters in the luthal cysted simental breed cows. For this purpose, 20 Cimental races were divided into two groups: cows, luteal cysts (n=10) and non-luteal cysts (n=10) and measurements were made by taking blood from cows once. Measured biochemical parameters are total protein, urine, albumin, lactate dehydrogenase (LDH), cholesterol, triglyceride, triidothironin (T3), thyroxine (T4) and glucose. The antioxidant parameters are malondialdehitis (MDA), glutation (GSH), glutation proxidase (GSH-PX) and catalase (CAT). The levels of adipokin and IGF-1 in the samples were determined by the commercial ELISA kit. The levels of oxidative stress parameters are spectraphotometrically and the levels of biochemical parameters are measured by the self-analyst. In the light of the obtained data, there were higher values of adiponectin (4.93±0.86 ng/mL), IGF-1 (74.70±10.77 ng/mL) and leptin (2.03±0.20 ng/mL) in luteal cysted cows, and there were no differences in antioxidant parameters between groups. Again, the values of albumin (2.11±0.25 g/dL), cholesterol (99.10±13.79 mg/dl), LDH (1458.50±190.87 U/L), T3 (2.48±0.20 pg/dL), total protein (4.89±0.59 g/dL) and triglyceride (10.90±2.42 mg/dL) were found to be higher in luteal cysted cows. As a result, it was estimated that the development of the luteal cyst in cows could be associated with adipokins and that it would be wounded if this relationship was revealed by further studies.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 877
Atıf : 2.053
2023 Impact/Etki : 0.215
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi