Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
Küresel Kapitalizmin Yemek Kültürü ve Standartlaşan Gıdalara Karşı Bir Sosyal Hareket ve Politik Tutum Olarak Slow Food
2022
Dergi:  
ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources
Yazar:  
Özet:

ÖZET Küreselleşme süreci ve kapitalist tüketim kültürü, tarımsal üretimden sofraya uzanan yelpazede gıda ve yemek alışkanlıklarında değişimlere neden olmuştur. Bu değişim süreci içerisinde nesilden nesile aktarılan geleneksel tohumların yerini, genetiği değiştirilmiş tohumların alması tarımsal üretim süreçlerinin dönüşümünde önemli bir dönüm noktasıdır. Küresel ve ulusal sermayenin küçük üreticiler üzerindeki baskısı ve mülksüzleşme süreci ile de tarımsal üretimde endüstriyel dönüşüm süreci başlamıştır. Köylülüğün ve küçük üreticiliğin tasfiyesine neden olan söz konusu süreç ile toprağın ekimi ve ürün hâkimiyeti, sermayenin tekelleşmesine ve dolayısıyla güçlenmesine neden olmuştur. Yerel kültürlere ait olan birçok tohum, tarımsal ürün ve yemek, kaybolarak yerini çok uluslu gıda zincirlerinin standart menülerine bırakmıştır.  Gündelik yeme içme alışkanlıkları da bu bağlamda köklü değişikliklere uğrayarak hızın etkin olduğu ve yerel kültürlerin, farklılıkların ortadan kalktığı homojen bir hal almıştır. Küreselleşmenin ve kapitalist tüketim kültürünün dayattığı bu yeni yemek kültürüne karşı Slow Food, Fast Food’un anti tezi olarak 1986 yılında McDonald’s açılışına karşı gerçekleştirilen protesto gösterisi ile İtalya özelinde başlayıp küreselleşen sosyal bir hareketin temeli olmuştur. Bu çalışmada öncelikli olarak Slow Food’u 1970’lerin başından itibaren İtalya özelinde oluşturan süreçler, hareketler ve kurumlar incelenecektir. 1989 sonrasında küresel bir organizasyon haline gelen hareketin küreselleşme ve küresel kapitalizm karşısındaki politik tutumu, ortaya koyduğu yeni üretim ve tüketim düşüncesinin irdelenmesi çalışmanın bir diğer boyutunu oluşturmaktadır. Literatür taraması ile elde edilen bilgiler çerçevesinde hareketin ülke örneklerindeki politikaları ve uygulamaları, toplumsal sınıflar bağlamında ele alınırken işçi sınıfı ve üretici köylülerin hareket ile olan ilişkisi incelenen bir diğer konulardır.

Anahtar Kelimeler:

Slow food as a social movement and political attitude against the global capitalism’s food culture and standardized food
2022
Yazar:  
Özet:

The process of globalization and the capitalist consumption culture have caused changes in food and eating habits, ranging from agricultural production to dining. The replacement of traditional seeds transmitted from generation to generation in this transformation process, the acquisition of genetically modified seeds, is an important turning point in the transformation of agricultural production processes. With the pressure of global and national capital on small producers and the process of depreciation, the process of industrial transformation in agricultural production has also begun. The process that has led to the cleansing of the farming and small productivity has led to the cultivation of the land and the domination of the product, the unification of capital and thus strengthening it. Many seeds, agricultural products and foods belonging to local cultures have lost their place to the standard menus of multinational food chains.  The daily eating habits have also come into a homogeneous state in which the speed is effective and the local cultures, the differences, disappear. Against this new food culture imposed by globalization and capitalist consumption culture, Slow Food was the basis of a social movement that began and globalized in Italy, with the protests against the opening of McDonald's in 1986 as an anti-thesis of Fast Food. This study will primarily study the processes, movements and institutions that form Slow Food in Italy from the early 1970s. The political attitude of the movement toward globalization and global capitalism, which has become a global organization after 1989, is a new dimension of the study. In the framework of the information obtained by the scan of literature, the policies and practices of the movement in the country examples are discussed in the context of social classes, while the relationship between the working class and the productive peasants with the movement is another issue examined.

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 486
Atıf : 3.642
2023 Impact/Etki : 0.167
ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources