Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 19
 İndirme 1
Günlük Adım Sayısı Ve Uyku Kalitesi Arasında Bir İlişki Var Mı?
2021
Dergi:  
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç:Çalışmanın amacı, günlük adım sayısı ve uyku kalitesi arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Hastalar ve Yöntem:Çalışmaya 18-30 yaş aralığında 43 (19 erkek, 24 kadın) sağlıklı birey katıldı. Çalışmamıza katılan bireylerin yaş, cinsiyet, boy, kilo ve günlük ortalama adım sayısı kaydedildikten sonra New York Postür Analizi yöntemi ile postür analizi yapıldı. Çalışmaya dahil edilme ölçütlerine uyan bireylerin Uluslararası Fiziksel Aktivite Ölçeği (UFAÖ) ile bir haftadaki fiziksel aktivite düzeyi, Pitssburgh Uyku Kalitesi Ölçeği (PUKÖ) ile uyku kaliteleri, manuel kas testi ile sırt ekstansör kaslarının kas kuvveti ve Sorensen testi ile de sırt ekstansörlerinin kas enduransı değerlendirildi. Bulgular:Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 27±4.2 yıl, vücut kütle indeks ortalaması 22,98 ±3.82 kg/m2 idi. Çalışmaya katılan bireylerin uyku kalitesi ile sırt ekstansör kas endruansı, günlük adım sayısı, fiziksel aktivite düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı (p>0.05). Uyku kalitesi ile sırt ekstansörlerinin kas kuvveti ve cinsiyet arasında ilişki bulundu (p<0.05). Çalışmaya katılan erkek bireylerin uyku kalitesi kadın bireylerin uyku kalitesinden daha kötü idi. Sonuç:Cinsiyet, sırt ekstansör kas kuvveti ve uyku kalitesi arasında ilişki bulunurken, sırt ekstansör kas endruansı, günlük adım sayısı ve fiziksel aktivite düzeyi ile uyku kalitesi arasında ilişki bulunamadı. Uyku kalitesi bozuk genç bireylerde sırt ekstansör kaslarını kuvvetlendirmek uyku kalitesini artırmak için kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Is There A Relationship Between Daily Step Number and Sleep Quality
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose:The aim of this study was to investigate whether there is a relationship between the number of steps and sleep quality. Patients and Methods:Forty-three healthy individuals (19 males, 24 females) aged 18-30 years participated in this study. All individual\'s age, sex, height, weight and average daily number of steps taken in the study were recorded and posture analysis was performed with New York Posture Analysis method. The physical activity level in one week by International Physical Activity Scale (PFAQ), sleep quality by Pittsburgh Sleep Quality Scale (PDCA), muscular strength of back extensor muscles by manual muscle test and muscular endurance of back extensors by Sorensen test were also evaluated. Results:The mean age of the participants was 27 ±4.2 years and the mean of body mass index was 22.98 ±3.82 kg/m2. No significant relationship was found between sleep quality and back extensor muscular endurance, the number of daily steps, and physical activity levels of the participants (p> 0.05). Sleep quality with back extensor muscle strength and sex were correlated (p <0.05). Sleep quality of male was worse than female. Conclusion:There was a relationship between sleep quality and gender, and back extensor muscular force. But no relationship was found between back extensor muscular endurance, daily steps, physical activity level and sleep quality. Strengthening the back extensor muscles in young individuals with impaired sleep quality may result in improved sleep quality.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.079
Atıf : 4.425
2023 Impact/Etki : 0.11
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi