Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
 İndirme 1
Milli Değerlerin Ders Kitaplarındaki Yeri: Cumhuriyet Çocuklarına Tarih Dersleri Örneği
2018
Dergi:  
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Modernleşme ile birlikte geleneksel kimliklerden ulusal kimliğe doğru bir dönüşüm yaşanmıştır. Tarih öğretimi sayesinde birey, kendi kimliğini ders kitaplarıyla sınırları belirlenmiş bir süreç olarak görür, değerlendirir ve bu sayede geleceğine yön verir. Tarih sayesinde edindiği bilinç ile bugünü algılar ve geçmişi yorumlar. Bu doğrultuda, yeni kurulan devlette Türklerin medeni bir topluluk olduğu ile ilgili çalışmalar hem dış dünyada yeni devletin gücünü ortaya koymak hem de iç politikada inkılapların devamlığını sağlamak bakımından önemli bulunmuştur. Yeni ideoloji; tarih, coğrafya ve yurt bilgisi ders kitapları aracılığıyla eğitim alanında kullanılmıştır. Bu kitaplardan biri İhsan Şerif’in ilkokul dördüncü sınıflar için 1926 yılında yazdığı “Cumhuriyet Çocuklarına Tarih Dersleri” adlı kitaptır. Bu araştırmanın amacı milli öğelerin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerine nasıl verildiğini ortaya çıkarmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden tarama modeli uygulanmıştır. Tüm kitapları incelemek mümkün olmadığından örneklem olarak İhsan Şerif’in Cumhuriyet Çocuklarına Tarih Dersleri isimli kitabı seçilmiştir. Verilerin analizi doküman analizi tekniği ile yapılmıştır. Ders kitabında milli öğeleri kapsayıcı başlıklar kitabın %10’nu oluşturmaktadır. Analiz sonundaki bulgular temalara dönüştürülmüş ve aidiyet, medeniyet, teşkilatlanma olmak üzere üç adet tema bulunmuştur.. Bulunan temalar, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerine milli öğelerle ilgili motivasyon sağlayıcı, yeni kurulan devlette kendilerine özgüven verebilecek unsurlardan oluşmaktadır. Bu unsurlar kültürel, dini ve coğrafi faktörler olarak da tanımlanabilir. Ders kitabının verdiği ileti Türklerin tarih boyunca pek çok coğrafyada sayısız devletler kurduğu, Batı medeniyetine katkı sağladığı, dini öğelerden ziyade milli öğelerin ortaya çıkarılması gerektiği yönündedir

Anahtar Kelimeler:

Place of National Values in Teaching Books: Example of History Lessons for Republic Children
2018
Yazar:  
Özet:

With modernization, a transformation has occurred from traditional identities to national identities. Through the teaching of history, the individual sees, evaluates and thus guides his own identity as a process defined by the boundaries of the curriculum. Through history, the consciousness acquired the present and the explanation of the past. In this regard, the studies on the fact that the Turkish people are a civilian community in the newly established state have found it important for both to show the power of the new state in the outside world and to ensure the continuity of intrusions in the internal policy. New ideology has been used in the field of education through history, geography and land knowledge curricula books. One of these books is the book "Lessons of History to the Children of the Republic" written by Ihsan Sheriff in 1926 for primary school fourth classes. The purpose of this research is to reveal how national items are given to primary school fourth grade students. In the research methods, the scan model was applied. As an example of the book is not possible to study all the books, Ihsan Sheriff's History lessons for the Republic's children are chosen. The analysis of data is done using the document analysis technique. The topics that cover national items in the curriculum account for 10% of the book. The findings at the end of the analysis were converted into themes and found three themes: affiliation, civilization, organization. The found themes consist of the elements that provide motivation for the national elements for primary school fourth grade students, which can give them self-confidence in the newly established state. These elements can also be defined as cultural, religious and geographical factors. The message given by the lesson is that the Turkish people have established countless states in many geographies throughout history, contributed to the Western civilization, and the national elements should be revealed rather than religious elements.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 113
Atıf : 415
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi