Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Post COVID-19 Sürecinde Organize Pnömoni Hastalarının Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, COVID-19 sonrası dönemde histolojik olarak doğrulanmış organize pnömoni tanısı alan, nefes darlığı ve yorgunluğu en az üç aydır devam eden sağlıklı erişkin olguların geriye dönük olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Eylül 2020-Mayıs 2021 tarihleri arasında nefes darlığı ve halsizlik şikayetleri ile hastanemize başvuran, son başvuru tarihinden en az üç ay önce SARS-CoV-2 enfeksiyonu tanısı alan ve hem radyolojik hem de patolojik olarak organize pnömoni tanısı konan 17 hasta dahil edildi. Bulgular: Hastaların tamamı daha önce COVID-19 nedeniyle hospitalize edilmişdi. COVID-19 tanısı ve organize pnömoni nedeniyle tekrar hastaneye yatış arasında geçen ortalama süre 4 aydı. Hastalarımızda organize pnömoninin tipik radyolojik özelliği olan buzlu camdan orta/alt akciğer konsolidasyonuna kadar değişen bilateral lobüler, subplevral dansite varlığı mevcuttu. Tüm hastalara akciğer parsiyel lobüler eksizyon işlemi uygulandı. Hastaların tamamında akciğer parankiminde granülasyon dokusu ve fibroblast proliferasyonu ile karakterize intraalveolar eksüda tespit edildi. Sonuç: COVID-19 pnömonisi olan hastalarda, özellikle kalıcı veya tekrarlayan solunum semptomları ve devam eden akciğer infiltrate varlığında ikincil seconder organize pnömoninin düşünülmesi gerektiğine inanıyoruz. Böylece gereksiz cerrahi müdahaleler yerine doğru medikal yaklaşımların sağlanması mümkün olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Post COVID-19 Assessment of Organized Pneumonia Patients
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study was aimed at reverse assessment of healthy adult phenomena that have been diagnosed with histologically verified organic pneumonia in the post-COVID-19 period, and that have lasted at least three months of breathing fatigue and fatigue. Tools and Methods: From September 2020 to May 2021 we included 17 patients who were hospitalized with breathing disorder and insufficiency complaints, diagnosed with SARS-CoV-2 infection at least three months before the last application date and diagnosed with both radiological and pathological organized pneumonia. Results: All patients were previously hospitalized due to COVID-19. The average period between hospitalization due to COVID-19 diagnosis and organized pneumonia was 4 months. In our patients, there was the presence of bilateral lobular, subpleural dancitis, which varied from the ice glass to the central/under lung consolidation, which is a typical radiological feature of organized pneumonia. All patients were subjected to the pulmonary partial lobular excision process. In all patients in the lungs parankymia, intraalveolar defects, characterized by granulation tissue and fibroblast proliferation, were detected. In patients with COVID-19 pneumonia, we believe that secondary secondary organic pneumonia should be considered especially in the presence of permanent or repeated respiratory symptoms and continued lung infiltration. Therefore, it will be possible to provide the right medical approaches instead of unnecessary surgical interventions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 643
Atıf : 2.181
2023 Impact/Etki : 0.048
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi