Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 2
HAVACILIK SEKTÖRÜNDE YER HİZMETLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNDE SANAL GERÇEKLİK TEKNOLOJİSİNİN KULLANILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
2023
Dergi:  
Ergonomi
Yazar:  
Özet:

Gelişen teknoloji ile birlikte küresel alanda uzay ve havacılık sanayisinde büyük gelişmeler yaşanmış, Türkiye de bu teknolojiyi havacılık alanında yaptığı yenilikler ile yakalamıştır. Ülkemizde havalimanı sayısının artması ile, hava aracı üretim ve tasarım merkezlerinin genişlemesi ile büyük bir ağa sahip olan bu sektör çalışan sayısı ile de büyük bir paya sahip olmuştur. Havacılık sektörü 24 saat esasına göre hizmet veren bir sektördür ve kendine has riskleri barındırmaktadır. Genel olarak tehlikeli sınıfta yer alan havacılık sektöründe ortaya çıkacak kazaların maddi manevi büyük kayıplara sebep olma ihtimalinin var olması İş Sağlığı ve Güvenliğine (İSG) ne kadar çok önem verilmesi gerektiğini de beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada havacılık sektörü yer hizmetleri çalışanlarının çalışma alanları, karşılaştıkları riskler ve bu riskleri kaynağından yok etmek için en büyük tehlike olan insanı odağına alarak öncelikle eğitime gereken önemin verilmesi gerektiği üzerinde durulmuştur. İSG eğitimlerinin geleneksel eğitim yerine akılda daha kalıcı olan, olayı yerindeymiş hissi yaşatan, uygulamalı eğitimlerde kaza riskini en aza indiren sanal gerçeklik ortamında verilmesinin sektöre büyük katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir. Sanal gerçeklik eğitimlerinin kullanım alanları, donanımsal özellikleri, İSG eğitimleri için kullanımının avantajları ve dezavantajları üzerinde durulmuştur. Sektörel bazda birçok alana öncülük eden havacılığın İSG eğitimlerini sanal gerçeklik ortamına taşıması önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra sanal gerçeklik eğitimi verilirken oluşabilecek risk ve tehlikeler de düşünülmüş What-if (Olursa Ne Olur) ve Check-List (Kontrol Listesi) yöntemi kullanılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A Research On Virtual Reality Applications In Occupational Health and Safety Trainings In Aviation Sector
2023
Dergi:  
Ergonomi
Yazar:  
Özet:

Along with the developing technology, there have been great developments in the aerospace and aviation industry in the global arena, and Turkey has caught this technology with the innovations it has made in the field of aviation. With the increase in the number of airports in our country, the expansion of aircraft production and design centers, this sector, which has a large network, has also had a large share in the number of employees. The aviation industry is a 24-hour industry and has its own risks. The fact that the accidents that may occur in the aviation sector, which is generally in the dangerous class, have the possibility of causing great material and moral losses, brings with it how much importance should be given to Occupational Health and Safety (OHS). In this study, it is emphasized that the necessary importance should be given to training by focusing on the working areas of the aviation sector ground handling workers, the risks they encounter and the human being, who is the greatest danger in order to eliminate these risks from the source. It is considered that giving OHS trainings in a virtual reality environment, which is more memorable instead of traditional training, makes the event feel on the spot, and minimizes the risk of accident in applied trainings, will make a great contribution to the sector. The usage areas of virtual reality trainings, hardware features, advantages and disadvantages of its use for OHS trainings are emphasized. It is important for aviation, which pioneered many fields on a sectoral basis, to carry OHS trainings to the virtual reality environment. In addition, What-If and Check-List methods were used, considering the risks and dangers that may occur while giving virtual reality training.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Ergonomi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 33
Atıf : 21
Ergonomi