Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Belgrad Ormanının Sürdürülebilirliği: Potansiyel, Fiyat ve Hizmet Politikası Hakkında Ziyaretçi Görüşleri
2022
Dergi:  
Mavi Atlas
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, İstanbul’un kuzey ormanlarının bir bölümü olan Belgrad Ormanı ve rekreasyon alanının sürdürülebilir kullanımının kullanıcılar odağında analizini ele almaktadır. Şehrin oksijen deposu olan orman, özellikle yerel halkın yoğun olarak spor, aktivite, mangal ile gözlem gibi farklı ilgi alanlarına yönelik faaliyetler için kullandığı yerlerin başında gelmektedir. Bu tür toplu kullanım alanlarında ziyaretçilerin farklı ihtiyaç ve beklentileri olabilmektedir. Bunlardan bir tanesi orman içine yapılacak ücretli tesislerin kullanılma durumudur. Araştırmada ziyaretçilerin mekân kullanım şekli ve yöntemi, ücret politikası, yönetimi ve koşulların iyileştirilmesine yönelik farklı sorular hazırlanmıştır Çalışma sahasında nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, mülakat yapılan kişilerden 193 tanesi değerlendirilmeye alınmıştır. Mülakat sonuçlarında parkı kullananların %68’i memnuniyet belirtirken, soru özelinde bu oran yakalanamamıştır. Ormanlık saha içinde ücrete tabi eğlence sektörünün faaliyete geçmesi konusunda yapılan çalışmada katılımcıların %27’sinin bu amaçlı yeni yapılaşmaya destek vermekte, %73’ü ise ekolojik sisteme müdahale edilmeye neden olacak yapılaşmaya gerek olmadığını düşünmektedir. Ancak orman sahasına yapılacak herhangi bir tesisin ücret karşılığında kullanılmasına ise %74 gibi önemli bir kesim evet cevabını vermiştir. Genel olarak bakıldığında insanlar ormanlık sahada herhangi bir yapılaşmaya sıcak bakmamaktadır. Fakat ücret mukabilinde kullanmaya onay vermektedir. Bu durum park idaresince gelişim ve uygulanacak politik tutum üzerinde yönlendirici olmaktadır. Sonuç olarak her yaş grubunun sıklıkla kullandığı Belgrad Ormanın sürdürülebilirliği, planlı yönetim ilkelerine bağlıdır. Bu yüzden ziyaretçilerin istek ve beklentilerinin ekolojik durumla birlikte değerlendirilmeye alınması planlı kullanımı daha anlamlı kılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Sustainability Of The Belgrad Forest: Visitor Opinions About The Potential, Price and Service Policy
2022
Dergi:  
Mavi Atlas
Yazar:  
Özet:

This research focuses on the analysis of the sustainable use of the Belgrade Forest and recreation area, which make up part of the northern forests of Istanbul. The forest, which is defined as the oxygen reservoir of the city, is one of the places that the local people use intensively. Activities for different interests such as sports, activities, leisure time, barbecue and observation are carried out in the recreation area. A large part of the region, which is among the natural assets of Istanbul, is under protection. In the city where the population is constantly increasing, it is of great importance to protect these natural areas and transfer them to future generations. For this purpose, it is very important to plan the sustainable management of the forest area and to take into account the thoughts of the users in this process. In the research, different questions were prepared about the way and method of use of the place, wage policy, management and improvement of conditions. A total of 193 people voluntarily responded to the study. While 68% of them stated satisfaction in terms of general use of the park, this rate could not be achieved in the specific question. In the study conducted on the activation of the entertainment sector, which is subject to a fee, within the forest area, 27% of the participants support the new construction, and 73% think that the ecological system should not be interfered with. However, a significant portion of 74% answered yes to the use of any facility to be built on the forested area for a fee. In general, people do not look warmly at any structures on the forested site. But the fee gives consent to use it in return. This situation is a guide for the development and political attitude to be applied by the park administration. As a result, the sustainability of the Belgrade Forest, which is often used by all age groups, depends on the principles of planned management. Therefore, taking into account the wishes and expectations of visitors together with the ecological situation will make the planned use more meaningful.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Mavi Atlas

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 364
Atıf : 1.127
Mavi Atlas