Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 62
 İndirme 5
Uzak Mesafe Evlilik İlişkilerinde Fedakârlığın Evlilik Doyumu Üzerindeki Dyadic Etkisi
2023
Dergi:  
Anadolu Journal of Educational Sciences International
Yazar:  
Özet:

Uzak mesafe evlilikler, küreselleşme ile birlikte değişen iş ve yaşam koşullarına bağlı olarak eşler arasında giderek yaygınlaşmaktadır. Evliliği uzak mesafeden sürdürmek eşler için beraberinde birçok fedakârlık davranışı da getirmektedir. Dolayısıyla bu çalışmada, ilişkilerini uzak mesafeli olarak sürdüren evli çiftlerin fedakârlıktan algıladıkları doyum ve zarar ile evlilikten sağladıkları doyum arasındaki ilişki ikili (dyadic) olarak incelenmiştir. Araştırmada uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya katılmak için ölçütler belirlenmiş, haftanın en az üç gecesi evinden uzak kalan ve başka bir bölgede ikamet eden bir eşin olduğu, en az 6 aydır uzak mesafeden ilişkilerini sürdüren evli çiftler örnekleme dâhil edilmiştir. Araştırma, uzak mesafeli evliliklerde bireylerin fedakârlıktan algıladıkları doyumun ve zararın hem kendi evlilik doyumları (aktör etkisi) hem de eşlerinin evlilik doyumları (partner etkisi) üzerindeki etkisinin araştırıldığı korelasyonel bir çalışmadır. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon analizi ile değişkenlere ait aktör ve partner etkileri ise Aktör Partner Karşılıklı Bağımlılık Modeli ile incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini 21-49 yaş grubundaki 101 çift (n= 202 birey) oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Evlilik Yaşamı Ölçeği, Fedakârlık Doyum Ölçeği ve Fedakârlıkta Algılanan Zarar Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, evli çiftlerin fedakârlık doyumlarının evlilik doyumları üzerindeki aktör ve partner etkilerinin pozitif yönde ve anlamlı olduğu, fedakarlıkta algıladıkları zararın evlilik doyumları üzerindeki aktör ve partner etkilerinin negatif yönde ve anlamlı olduğu bulunmuştur. Araştırmanın bulguları ilgili alan yazın çerçevesinde tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Dyadic Effect Of Sacrifice On Marital Satisfaction In Long-distance Marital Relationships
2023
Yazar:  
Özet:

Long-distance marriages are becoming more and more common between spouses due to the changing business and living conditions with globalization. Continuing the marriage from a distance brings with it a lot of self-sacrifice behaviour for the spouses. Therefore, in this study, the relationship between the perceived satisfaction and harm of self-sacrifice and the satisfaction of married couples, who maintain their relationships at a distance, was examined as a dyadic. The convenience sampling method was used in the study. The criteria for participating in the study were determined; married couples who stayed away from their home at least three nights a week, had a spouse residing in another region, and had been in long-distance relationships for at least 6 months were included in the sample. The research is a correlational study investigating the effects of individuals' perceived self-sacrifice satisfaction and harm on both their own marital satisfaction (actor effect) and their spouses' marital satisfaction (partner effect) in long-distance marriages. Relationships between dependent and independent variables were analyzed with Pearson correlation analysis, and actor and partner effects of variables were examined with Actor Partner Interdependence Model. The sample consisted of 101 couples (21-49 aged). The Marital Life Scale, the Sacrifice Satisfaction Scale, and the Perceived Sacrifice Harmfulness Scale were used as the data collection tools. Results showed that the actor and partner effects of the sacrifice satisfaction of the married couples on their marital satisfaction were positive and significant, and the actor and partner effects of the perceived harm in the sacrifice on their marital satisfaction were found to be negative and significant. The findings of the research were discussed, and the suggestions were made within the scope of the related literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Anadolu Journal of Educational Sciences International

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 302
Atıf : 2.082
Anadolu Journal of Educational Sciences International