Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 7
Çok düşük doğum ağırlıklı yenidoğanlarda patent duktus arteriozus sıklığı ve klinik sonuçlara etkisi: üçüncü düzey bir merkezin verileri
2018
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Background: Bronchopulmonary dysplasia (BPD), necrotizing enterocolitis (NEC), retinopathy of prematurity (ROP), intraventricular hemorrhage (IVH) and long term negative neurodevelopmental outcomes. are associated with PDA. The aim of this study was to determine the frequency of hemodynamically significant (hs) PDA and the demographic and clinical characteristics of very low birth weight (VLBW) premature infants. Material and Methods: We retrospectively evaluated the medical records of VLBW preterm infants with a gestational age <30 weeks between January 2013 and December 2016. Infants with major congenital anomalies and those who were death before the first echocardiographic evaluation were excluded from the study. Eligible infants were divided into two groups, including group I: with hsPDA and group II: without hsPDA. Demographic and clinical characteristics of infants were recorded and compared between the groups. Results: A total of 602 VLBW infans were included. 257 (42.7%) infants had hsPDA, and 11 (1.8%) infants with hsPDA had PDA ligation due to being unresponsive to medical treatment. Gestational age and birth weight were significantly lower in infants with hsPDA. RDS, late neonatal sepsis, ROP, IVH (grade ≥3), moderate-severe BPD rates were significantly higher; invasive and non-invasive respiratory support, duration of additional oxygen requirement, time to complete enteral feeding, and duration of hospital stay were significantly longer in infants with hs PDA (p <0.05). Conclusion: In our study, the rate of hsPDA was found to be 42.7% in VLBW infants. The rates of hsPDA can vary due to different clinical approaches among the units. Although, it is clearly associated with long and short-term morbidities, proper interventions in time should be aimed at minimizing morbidities.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 171
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi