Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
The Psychometric Properties of the Adlerian Courage Scale in a Sample of Turkish Adolescents
2023
Dergi:  
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Cesaret kavramı son yıllarda dikkate değer bir ilgi görmektedir. Ancak, özellikle ergenlerde cesarete yönelik araştırmalar incelendiğinde, uygun ölçme araçlarının eksikliği göze çarpmaktadır. Adleryan yaklaşım bağlamında yetişkinler için cesarete ilişkin bir ölçme aracı bulunurken, ergenler için eksik olduğu göze çarpmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı Adleryan Cesaret Ölçeği - Ergen Formunun ergen örnekleminde psikometrik özelliklerinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini yaşları 14-18 aralığında olan Türk ergen öğrenciler oluşturmaktadır. Doğrulayıcı faktör analizi sonuçları, ölçeğin tek boyutlu yapısının maddeler için yüksek faktör yükleri ile doğrulandığını göstermiştir. Bununla birlikte, iç güvenirlik katsayısı (α = .93) ve test-tekrar test güvenirlik puanları (.95) ölçek maddelerinin güvenilir olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, araştırmanın bulguları pozitif psikoloji bağlamında cesaret kavramının araştırılmasına yönelik Adleryan Cesaret Ölçeği - Ergen Formunun Türk ergen örnekleminde geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Özet:

Courage has received considerable attention in recent years. However, courage research has been limited due to a lack of appropriate measurement tools for adolescents. In this field, there is a measurement tool for courage from an Adlerian perspective for adults, but it is lacking for adolescents. Therefore, the present study aimed to examine the psychometric properties of the Adlerian Courage Scale – Adolescents Form within an adolescent sample in Türkiye. The scale was administered to 618 Turkish adolescents aged between 14-18. The confirmatory factor analysis results indicated that the scale's one-dimensional structure was confirmed with high factor loadings for the items. Additionally, the internal reliability coefficient (α = .93) and test-retest reliability score (.95) illustrated that the items of the scale were reliable. Overall, considering reliability and validity results, the findings suggested that Adlerian Courage Scale – Adolescent Form is a valid and reliable measure to investigate the concept of courage in the context of positive psychology within the Turkish adolescent context.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 129
Atıf : 53
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi