Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 6
KOAH'a Hiperinflasyonun Solunum Kasları ve Solunum Paterni Üzerine Etkisi
2003
Dergi:  
Tüberküloz ve Toraks Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)'nda solunum kas yorgunluğu ve gaz değişiminde bozulmalara neden olabilen akciğer hiperinflasyonu, hava yolu obstrüksiyonu, hava yolu rezistansında ve kompliyansında artma sonucunda gelişir. Bu çalışmadaki amacımız; hafif-orta ve ileri dereceli KOAH'da hiperinflasyonun solunum kas gücü, solunum paterni ve gaz değişimi üzerine olan etkilerini ve gruplar arasındaki farklılıkları araştırmaktır. Radyolojik ve tomografik olarak amfizem bulgusu olan 28 KOAH'lı olgu çalışmaya alındı. Bu olgular KOAH'ın şiddetine göre gruplandırıldı. Grup I= FEV1 ? %49 (n= 16), Grup II= FEV1 ? %50 (n= 12). Grup I'de hava yolu akım hızları belirgin azalmıştı ve hava yolu rezistansı artmış ve maksimal inspiratuar basınç (MİP) önemli ölçüde azalmıştı. Her iki grupta da FRC, RV, RV/TLC oranı %120'nin üzerinde artmıştı. Grup I'de orta derecede hipoksemi (PaO2= 54.02 mmHg) ve hiperkapni (PaCO2= 46.65 mmHg) gözlenirken, Grup II'de hafif derecede hipoksemi (PaO2= 63.78 mmHg) ve normokapni vardı. Solunum paterni her iki grupta benzerdi. Diyafragma kubbe yüksekliği indeksi (DHİ) gruplar arasında anlamlı farklılık göstermezken, akciğer volümleriyle olan ilişkisine bakıldığında, RV ve FRC ile arasında anlamlı pozitif ilişki gösterildi. MİP ile hava yolu akım hızları arasında pozitif, MİP ile DLCO arasında pozitif, MİP ile akciğer volümleri arasında negatif, MİP ile PaO2 arasında pozitif ve MİP ile PaCO2 arasında negatif bir ilişki vardı. FRC; Ti, Ti/Ttot ile negatif korelasyon gösteriyordu. Sonuç olarak hiperinflasyon, hafif derecede KOAH olgularında bile, inspiratuar kas güçsüzlüğüne ve buna bağlı gelişebilen gaz değişim bozukluklarına neden olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Tüberküloz ve Toraks Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 161
Atıf : 1
Tüberküloz ve Toraks Dergisi