Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 3
ARAPÇADA SIFAT-I MÜŞEBBEHE VE İSM-İ FAİL İLE İLİŞKİSİ
2022
Dergi:  
Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sıfat-ı müşebbehe İsm-i fail anlamına delalet eden ve lazım fiilden türeyen isimdir. Anlam yönünden, erillik, dişilik, tekil, ikil ve çoğul kalıplarının bulunması yönlerinden ism-i faile benzediği için bu ismi almaktadır. Sıfat-ı müşebbehe sübut yani kalıcılık ve süreklilik anlamıyla geçmiş, şimdiki ve gelecek zamanı kapsamakla, zamandan bağımsız bir konum oluşturmakta olup; bu çerçevede isim işlevi görmektedir. Bazı sıfat-ı müşebbehe vezinlerinin, mastar vezinleriyle ve ism-i fail, mübalağalı ism-i fail, ism-i meful, ism-i tafdil vezinleriyle biçim olarak ortak kullanılıyor olması bir takım hatalara neden olmaktadır. Buna hataların en yaygın olanına da ism-i fail ile karıştırılmak örnek verilebilir. Sıfat-ı müşebbehe'nin ism-i fail ile olan benzerliğini ve farklılığını ortaya koymak için, öncelikle sıfat-ı müşebbehe'nin ve ism-i failin özelliklerini ele almamız gerekmektedir. Bu nedenle sıfat-ı müşebbehe ve ism-i fail konularını inceledikten sonra, bu iki kavram arasındaki benzer ve farklı yönleri ele alacağız. Araştırma konusuyla ilgili olarak sınırlandırmamız sıfat-ı müşebbehe ve ism-i failin, işlevi, kavramı ve tanımı, sıfat-ı müşebbehe ve ism-i fail yapılarının biçim, dilbilgisi ve anlam açısından incelenmesi ve kullanım özelliklerinin tespitidir. Bu kapsamda sıfat-ı müşebbehe yapısının ism-i fail ile olan anlam ve kullanım ilişkisi incelenmiş, bu yapılarla olan ortak ve farklı yönleri tespit edilerek değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi