Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 5
Yenidoğan Döneminde Akut Ürtiker İle Prezente Olan İnek Sütü Proteini Alerjisi
2019
Dergi:  
Bağcılar Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Ürtiker, küçük çocuklarda çok sık görülen medikal bir problemdir. Yenidoğan döneminde ise az sayıda olgu bildirimi vardır. Ürtikerin birçok olguda nedeni bulunamasa da oldukça fazla nedeni vardır. Daha çok gıda alerjisi, ilaç etkisi veya enfeksiyonlara bağlı meydana geldiği gösterilmiştir. Besin alımı sonrası akut ürtiker ve/veya anjioödem görülen hastalarda IgE aracılı besin alerjisinin olabileceği mutlaka akla getirilmelidir. Bu yazıda ise yenidoğan döneminde inek sütü proteini alerjisine bağlı gelişen akut ürtiker olgusı sunulmuştur. Yirmi bir günlük erkek hasta acil servisimize 1 gün önce başlayan vücuttaki yaygın döküntü şikayeti ile başvurdu. Hastanın öyküsünde şikayetleri başlamadan önce farklı bir ilaç alımı olmadığı, daha önce döküntülerinin olmadığı, doğumundan bu yana üst solunum yolu enfeksiyonu veya başka bir enfektif-enflamatuvar hastalık geçirmediği ve başka bir tıbbi kuruma başvurmadıkları öğrenildi. Hastanın besin alerjisi şüphesi açısından alınan tetkiklerinde Total IgE: 38 IU/L, süt spesifik IgE (f2): 2,26 kU/L olarak saptandı. Bu sonuçlara göre olgunun almış olduğu formüla mama kesilerek ileri derece hidrolize formüla başlanıldı. İzlemde olgunun 12 saat sonra vücuttaki döküntülü lezyonlar solmaya başladı ve tedavisinin 5. gününde tüm lezyonları düzeldi. Ürtiker, sık görülen bir hastalık olsa da 6 aydan küçük olgularda nadir olarak bildirilmektedir. Yenidoğan döneminde ürtiker tablosu ile başvuran olgularda besin alerjisi olabileceğinin akılda tutulması gerektiğini vurgulamak için olgumuz sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Bağcılar Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 6
Bağcılar Tıp Bülteni