Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 29
 İndirme 3
Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Panik Bozukluk ve Obsesif Kompulsif Bozukluk Hastalarında Ortoreksi ile Obsesif Kompulsif Semptomlar Arasındaki İlişkinin Araştırılması
2015
Dergi:  
Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ortoreksiya nervoza (ON) içinde katkı maddeleri bulundurmayan, sağlıklı ya da biyolojik olarak saf ürünleri tüketmek için duyulan yoğun bir isteği ifade eder. ON ayrı bir yeme bozukluğu olarak kabul edilmemekle birlikte, klinik görünümü obsesif kompülsif bozukluk (OKB) ve yeme bozukluklarıyla benzerlik göstermektedir. Bu çalışma OKB (n = 42), panik bozukluk (n = 33), ve yaygın anksiyete bozukluğu (n = 25) tanısı konulan 100 hastayı incelemektedir. Katılımcılara Padua Envanteri - Washington Eyalet Üniversitesi Revizyonu (PI-R), Yeme Tutumları Testi-40 (EAT-40) ve ORTO-11 testi uygulandı. Hasta grupları arasında yeme tutumu ve ortoreksi belirti şiddeti ortalama skorları açısından anlamlı farklılık saptanmadı. ORTO-11 skorları ve beden-kitle indeksi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Ortoreksi belirti şiddeti ile obsesif kompülsif belirti şiddeti, EAT-40 toplam skoru, ve kontrol etme ve giyinme/hazırlanma kompülsiyonları arasında orta düzeyde korelasyon (r > 0.30) saptandı. Bu bulgular ON’nın sağlıklı yeme obsesyonuna yönelik bir patolojik eğilim olduğunu ve araştırılan diğer hastalık grupları ile spesifik olarak ilişkili olmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, OKB’nin ritüelistik bulguları ile orta düzeyde korelasyonu bulunmaktadır. Altta yatan endişe, bireylerde saf ve katkısız diyet hazırlanmasına neden olan kompülsiyonun açığa çıkmasını kolaylaştırabilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 373
Atıf : 983
Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi