Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 8
19. ASIRDA BİR MÜDERRİS, MÜFTÜ, MÜTERCİM VE ŞAİR: MANİSALI AHMED ESAD EFENDİ
2022
Dergi:  
Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi [Journal Of Old Turkish Literature Researches]
Yazar:  
Özet:

Manisalı Ahmed Esad Efendi, 18. asrın sonlarında ve 19. asırda yaşamış, hem ilmî, hem de irfanî ve edebî yönü olan şahsiyetlerden biridir. Manisa müftüsü Naîmî Halîl Efendi’nin oğlu olarak 1779 yılında bu şehirde doğan Ahmed, dinî bilgileri babasından bir dereceye kadar edindikten sonra ilim tahsilini sürdürmek maksadıyla İstanbul’a gitmiş; orada Arapça ve Farsça öğrenmiştir. 1824 yılında Manisa’ya dönerek memleketinde müderrislik vazifesinde bulunan Ahmed Efendi, 1836’da kardeşi vefat ettiğinden, yerine Manisa müftüsü tayin edilmiştir. 1853 yılında Kudüs kadılığına getirilmiş; bu vazifede kısa bir müddet bulunmuştur. 1857’de Kuşadası kazasına arpalık olarak tayin edilmişse de gidemeden vefat etmiştir. Ahmed Esad Efendi, sadece yazdığı şiir ve kitabeleriyle değil, yaptığı hayırla da tanınmış bir âlimdir. Çarşı Mahallesinde bir medrese inşa ve bu ilim ocağına birçok şeyler vakfetmiştir. Kendisi diğer İslâmî ilimlerle birlikte tasavvufa da alâka duymuş; Kādirî tarikatı mensuplarından, divan sahibi Kuddûsî Ahmed Efendi’ye (1769- 1849) intisab etmiştir. Ahmed Esad Efendi, Gazzâlî’nin (ö. 1111) Farsça yazdığı Nasîhatü’l-mülûk adlı eseri Türkçeye çevirmiş; ayrıca Mütercim Âsım Efendi’nin (1755?-1819) “Tuhfe-i Âsım” adlı manzum Arapça-Türkçe sözlüğünü, yarısına kadar şerh etmiştir. Şiirlerinde “Es‘ad” mahlasını kullanan Ahmed Efendi’nin manzum eserleri konusunda elimizde sınırlı sayıda numune bulunmaktadır. Bu çalışmada onun hayatı ve eserleri hakkında bilgi verildikten sonra, Nasîhatü’l-mülûk tercümesinden ve şiirlerinden örnekler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi [Journal Of Old Turkish Literature Researches]

Dergi Türü :   Uluslararası

Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi [Journal Of Old Turkish Literature Researches]