Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 42
Covid-19 Pandemi Döneminin Sağlık Çalışanlarının Tükenmişlik Düzeylerine Etkisi
2021
Dergi:  
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sağlık çalışanları, ruhsal ve fiziksel enerjilerini yüksek düzeyde harcayarak sağlık hizmeti sunmaktadırlar. Özellikle yaşanılan Covid-19 pandemisi süreci, sağlık sisteminde oluşturduğu kriz sebebiyle söz konusu sağlık çalışanlarının üzerinde ciddi bir tükenmişlik riski oluşturmaktadır. Bu sebeple çalışmamızda, sağlık çalışanlarının tükenmişlik düzeyleri incelenmiş olup, Covid-19 pandemisinin bu tükenmişlik düzeyleri üzerine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla sağlık çalışanlarına anket yöntemi kullanılarak sorular sorulmuş olup, anket uygulaması Google Forms web sitesi üzerinden yapılmıştır. Oluşturulan anket formu, katılımcıların sosyo-demografik verilerini ve çalışma şartları ile ilgili verilerini toplayan 24 adet açık ve kapalı uçlu sorudan ve 22 soruluk Maslach Tükenmişlik Ölçeği-Sağlık Personeli (MTÖ-SP) formundan oluşmaktadır. Araştırmaya 352 sağlık çalışanı dâhil edilmiştir. Katılımcıların %53,4’ü erkek, %44,3’ü 26-35 yaş Aralığında, %73’ü evli, %39,8’i lisans eğitimi aldığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların %67,3 oranında düşük duygusal tükenmeye sahip oldukları belirlenmiştir. Katılımcıların %71,9 oranında düşük düzeyde duyarsızlaşmaya sahip oldukları ve %40,6 düşük düzeyde kişisel başarı azalma hissine sahip oldukları tespit edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının düzenlenmesi, gelir durumlarında iyileştirmeler yapılması, mobbingin önlenmesi, şiddet ile ilgili düzenlemeler yapılması ve görev dağılımlarının eşit olması gibi önlemlerin alınmasının, tükenmişlik sendromunun önlenmesinde olumlu katkıda bulunacağı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Effect Of Covid-19 Pandemic Period On The Levels Of Exhaustion Of Health Workers
2021
Yazar:  
Özet:

Health workers provide health care by spending a high level of their mental and physical energy. Especially the Covid-19 pandemic process poses a serious risk of burnout for these health workers due to the crisis it creates in the health system. For this reason, the burnout levels of health workers were examined in our study and it was aimed to determine the effect of the Covid-19 pandemic on these burnout levels. For this purpose, health workers were asked questions using the survey method and the survey application was made through the Google Forms website. The questionnaire consists of 24 open and closed-ended questions that collect socio-demographic data and working conditions of the participants and a 22-question Maslach Burnout Scale-Health Personnel (MTÖ-SP) form. 352 health workers were included in the study. It was determined that 53.4% of the participants were male, 44.3% were between the ages of 26 and 35, 73% were married and 39.8% were undergraduate. According to the results of the study, 67.3% of the participants had low emotional exhaustion. It was found that 71.9% of the participants had a low level of desensitization and a low level of personal achievement reduction of 40.6%. As a result of the study, it was determined that taking measures such as regulating the working conditions of health workers, making improvements in income situations, preventing mobbing, making arrangements related to violence and equal distribution of duties will contribute positively to the prevention of burnout syndrome.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 707
Atıf : 5.845
2023 Impact/Etki : 0.274
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi