Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Kistik Ekinokokkozis Klinik Ön Tanılı Hastalarda Anti-Echinococcus granulosus Seropozitifliği
2022
Dergi:  
Türkiye Parazitoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Kistik ekinokokkozis (KE), Echinococcus granulosus’un larva formunun hem hayvanlarda hem de insanlarda çeşitli organlara yerleşmesiyle oluşan, dünyada yaygın görülen zoonotik bir hastalıktır. KE, hayvancılık yapılan bölgelerde ve kırsal yörelerde yaygındır. Bu çalışma, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde KE klinik ön tanılı hastalarda anti-E. granulosus seropozitifliğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntemler: Çalışma materyalini Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne Ocak 2018-Aralık 2020 tarihleri arasında müracaat eden KE klinik ön tanılı hastalardan alınarak Parazitoloji Laboratuvarı’na gönderilen 498 kan örneği oluşturmuştur. Elde edilen serum örnekleri indirekt hemaglütinasyon yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular: Kist hidatik yönünden klinik ön tanılı 498 hastanın 74’ünde (%14,9) anti-E. granulosus antikorları saptanmıştır. Pozitiflik saptanan 74 örneğin 53’ü (%71,6) kadın, 21’i ise (%28,4) erkek hastalara aittir (p<0,05). Anti-E. granulosus antikorları en yaygın olarak 16-30 yaş aralığında (%32,9) saptanmış olup (p<0,05), 16-60 yaş aralığında ise %19,3 olarak bulunmuştur. Sonuç: Çalışma verileri Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nin tamamını kapsamasa da bölgede KE’nin halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğu kanaatine varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Cystic Ekinococcus Clinical Pre-Dictified Patients in the University of Kafkas Health Research and Application Hospital Anti-Ekinococcus Granulosus Seropositivity
2022
Yazar:  
Özet:

Cyctic echinococcus (KE) is a zoonotic disease that is common in the world, formed by the placement of the larva form of Echinococcus granulosus in various organs in both animals and humans. KE is common in animals and in rural areas. This study was conducted in the University of Kafkas Health Research and Application Hospital in the Eastern Anadolu Region of Turkey with the aim of determining the anti-E. granulosus seropositivity in clinically pre-diagnosed patients. Methods: The study material was taken from clinically pre-diagnosed patients from January 2018 to December 2020 to the University of Kafkas Health Research and Application Hospital and created 498 blood samples sent to the Parasitology Laboratory. Obtained serum samples were studied by indirect hemaglutination method. Results: Anticorps anti-E. granulosus have been detected in 74 (498) patients with clinical pre-diagnosis in the direction of the cyst. 74 of the positivity found, for example, 53 (71.6 percent) were female and 21 (28.4 percent) male patients (p<0.05). Anti-E. granulosus antibodies were most commonly detected in the age range of 16-30 years (32.9 percent) (p<0.05 percent) and in the age range of 16-60 years (19.3 percent). The result: the work data cover the entire East Anadolu region of Turkey, but it has been found that the KE in the region retains its importance as a public health problem.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Türkiye Parazitoloji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 161
Atıf : 74
2023 Impact/Etki : 0.132
Türkiye Parazitoloji Dergisi