Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 45
 İndirme 9
Sarıkeçili Aşireti Yörüklerinin Sosyo-Demografik Yapısı (1843 Tarihli Ağlasun Örneği)
2020
Dergi:  
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı toplum yapısının büyük bir bölümü yerleşik yaşam biçimi sürmekte idi. Bunlar şe¬hirler, kasabalar ve köylerde hayatlarını sürdürmekteydi. Osmanlı toplumunun diğer bir ke¬siminin ise konar-göçer bir yaşam biçimi olup, iktisadi olarak hayvancılıkla geçimlerini sürdürmeleri nedeniyle yaylak-kışlak bir yaşam tarzına sahiplerdi. Yörük kelimesi “yörümek” fiilinden gelmektedir. Sözlükte “göçebe, göçer” anlamında kullanılmaktadır. Göçebe hayat tarzını benimseyen Yörükler, Türk boylarından oluşmaktaydı. Yörüklerde iktisadi ve sosyal hayat, göçebe yaşam ve hayvan yetiştiriciliğine dayanırdı. Coğrafi hareketlilik ve hayvancılık, Yörüklerin yaşamını etkileyen ve biçimlendiren iki önemli faktördür. Yaşam tarzları sebebiyle Yörükler yalnız göçer değil aynı zamanda mücadeleci bir özelliğe sahiptirler. Bu çalışmada, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi 3271 numaralı Konya eyaleti, Hamidili (Hass-ı Terkemiş) sancağı, Burdur (Terkemiş), Gölhisar(-ı Hamid), Tefenni, Kemer-i Hamid, Karaağaç-ı Gölhisar, Irla ve Yavice, Isparta, Ağlasun ve İncir, Gönen, Keçiborlu, Eğirdir, Ağros, Karaağaç-ı Yalvaç, Hoyran, Yalvaç kazası, Müslim defteri kaynak olarak kullanılıp Sarıkeçili aşireti Yörüklerinin sosyal ve iktisadi özellikleri ele alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Demography and Social Structure Of The Sarikecili Tribe Nomads (1843 Dated Aglasun Case)
2020
Yazar:  
Özet:

A large part of the Ottoman social structure had sedentary lifestyle. They lived in cities, towns and villages. Another segment of the Ottoman society was a nomadic lifestyle and they had highland-winter life style since they made their living from animal husbandry. The word "nomad" comes from the verb “walking”. It is used in the dictionary as, “nomad, migrant ”. Nomads who adopted the nomadic lifestyle consisted of Turkish tribes. Economic and social life in nomads was based on nomadic life and animal husbandry. Geographical mobility and animal husbandry are two important factors affecting and shaping the life style of nomads. Because of their way of life, nomads are not only nomadic but also a combatant. In this study, 3271 numbered Konya province, Hamidili (Hass-ı Terkemiş) banner, Burdur (Terkemiş), Gölhisar (-ı Hamid), Tefenni, Kemer-i Hamid, Karaağaç-ı Gölhisar, Irla and Yavice, Isparta, Ağlasun and İncir, Gönen, Keçiborlu, Eğirdir, Ağros, Karaağaç-ı Yalvaç, Hoyran, Yalvaç sub province, Muslim book (registration) were used as source from Prime Ministry Ottoman Archives and the social and economic characteristics of Sarıkeçili nomads were discussed.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.667
Atıf : 8.213
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q1
65/520

İlahiyat Temel Alanı
Q1
1/106

Güzel Sanatlar Temel Alanı
Q1
4/89

Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q1
58/239

İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi