User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 9
 Downloands 3
Akışa dik yerleştirilmiş kare boşluklar içeren bir plakanın kanal içerisindeki akış ve ısı transferi karakteristiklerine etkisinin sayısal incelenmesi
2016
Journal:  
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi
Author:  
Abstract:

Bu çalışmada içerisinde akışa dik yönde 9 adet kare şeklinde boşluklar olan kanaldaki akış etkileri incelenmiştir. Kare şeklindeki boşluklar kanalın tam merkezine yerleştirilmiştir. Çalışma üç boyutlu olarak incelenmiştir. Kare boşluklar için blokaj oranları (en/boy) 1 olarak seçilmiştir. Kullanılan her bir kare boşluğun kenar uzunluğu 4s, boşlukla cidar arası mesafe s, boşluklu kısmın et kalınlığı w = s/2, kanal genişliği ve yüksekliği D = 16s, kanal boyu 200s, kanal girişinden kare boşluklu kısma kadar olan mesafe 100s, kare boşluklu kısımdan kanal çıkışına kadar olan mesafe 100s olarak alınmıştır. Reynolds sayısının 1000 değeri için laminer çalışılmıştır. Akışkan olarak 30o C’de hava kullanılmıştır. Boşlukların olduğu yüzeyler 50o C sabit cidar sıcaklığındadır. Modelleme ve çözüm işlemi için Ansys Cfx yazılımı kullanılmıştır. Çalışmada 22747 düğüm, 115742 eleman kullanılmıştır. Süreklilik, x, y, z momentum ve enerji denklemleri için yakınsama değeri 1x10-6 olarak alınmıştır. Çalışma sonucunda engel boyunca hız, basınç ve sıcaklık değerleri incelenmiştir. Özellikle kare boşluklu kısımlarda ve sonrasında bu etkilerin daha belirgin olduğu izlenmiştir. Boşluklu kısımda yaşanan ani daralma ve hemen sonrasında ani genişleme akışın yapısını oldukça değiştirmiştir. Ardından oluşan girdaplar ve kararsız akıştan dolayı akışın üniform hale daha geç ulaştığı görülmüştür. Boşluklu kısımlardan sonra 100-300 mm sonrasında boşluklu kısmın hız, basınç ve sıcaklık değerleri üzerindeki etkisinin oldukça azaldığı görülmüştür. Hız değerleri incelendiğinde laminer hız profilinin boşluklu kısımdan yaklaşık 300 mm sonrasında üniform hale geldiği görülmüştür. Basınç değerlerinde yaklaşık 400 mm ve sıcaklık değerlerinde 70 mm ve sonrasında boşluk etkilerinin tamamen azaldığı görülmüştür.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi

Field :   Mühendislik

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 807
Cite : 2.051
Quarter
Basic Field of Engineering
Q2
41/114

Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi