Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 17
 İndirme 3
Siirt ilindeki bazı binaların riskli bina tespit yönetmeliğine göre değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de, bina risk tespiti yapılmamış büyük bir yapı yoğunluğu bulunmaktadır. Bu durum endişe vericidir. Siirt ili de 1.dereceden deprem bölgesinde bir şehir olarak yerini almaktadır. Riskli Bina Tespit Yönetmeliği ( RBTE 2013) kapsamında yapıların risk tespitini yapmanın koşulları daha da kolaylaşmıştır. Bu yönetmelik kapsamında herhangi bir bölgede risk teşkil edebilecek yapılar hakkında bilgiler alınarak risk haritası çıkarılabilmekte ya da elde edilen veriler ile bir dağılım yapılabilmektedir. Bu hususta Riskli Bina Tespit Yönetmeliği ile ilk aşamada yapılar hakkında fikir sahibi olmak için yapı performans puanı hesaplanabilmektedir.  Risk tespiti yapılmamış ve yapı yoğunluğu bulunan illerden biri de Siirt’tir. Bu durumun çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenlerden en önemlisi yapı sahiplerinin, yapılarında risk şüphesi olduğunu bilmelerine rağmen yenileme hususunda ekonomik imkânlara sahip olmamalarıdır. Diğer birçok neden, riskli yapıların tespiti konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları, bilinen hiçbir yıkıcı deprem koşulunun olmaması nedeniyle yeterince ciddiye almamalarıdır. Ayrıca müstakil evlerde yaşayanların apartman tipi dairelerde yaşamak istememesi gibi nedenlerle açıklanabilir. Bu çalışma kapsamında Siirt il merkezinde risk tespiti yapılmış ve idarece yıkım kararı alınmış 5 adet yapıya ait elde edilen bilgiler ışığında bina performans puanlarının hesaplanması hususu ele alınmıştır.  

Anahtar Kelimeler:

A number of buildings in the district of Siirt are assessed according to the Risk Building Detection Regulations
2021
Yazar:  
Özet:

In Turkey, a country of earthquake, there is a large building intensity that has not been identified. This situation is worrying. The city is located in the 1st-degree earthquake area. Under the Risked Building Detection Regulation (RBTE 2013) the conditions for building risk detection have become even easier. In accordance with this Regulation, information about structures that may pose risk in any region can be obtained by drawing out a risk map or by distributing the data obtained. In this regard, the Risk Building Detection Regulations can be calculated to get an idea of the structures in the first stage.  The risk is not identified and one of the districts with the intensity of the construction is Siirt. There are various reasons for this situation. The most important reason for these is that the builders know that they are suspicious of risk in their buildings, but they do not have economic possibilities in terms of renewal. Many other reasons are that they don’t have sufficient knowledge about the identification of hazardous structures, and they don’t take it seriously enough because there is no known devastating earthquake condition. It can also be explained for reasons such as people living in private houses don’t want to live in apartments. In the framework of this study, the risk detection was made in the Siirt province center and the administrative destruction decision was made in the light of the information obtained from the 5 structures, the calculation of the performance points of the building was discussed.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 782
Atıf : 1.902
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi