Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
 İndirme 1
Ülkelerin Covid-19 Pandemisi Dönemindeki Ekonomik ve Epidemik Performanslarının Analizi
2022
Dergi:  
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, ülkelerin COVID-19 dönemindeki performansını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın temel motivasyonu, salgın bilgileri ve sağlık sisteminin özelliklerinin yanı sıra hükümet tedbiri (Kısıtlama İndeksi) ve ekonomik kriterleri de dikkate alarak daha gerçekçi bir değerlendirme yapmaktır. Böylelikle pandemiyle mücadelede öne çıkan ülkelerin özellikleri analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışma kapsamında kriterlerin ağırlıklandırılmasında yaygın olarak kullanılan ve nesnel bir yöntem olarak öne çıkan CRITIC yöntemi tercih edilmiştir. Ülke performansları ise ağırlıklı ve ağırlıksız kriterler kullanılarak ayrı ayrı analiz edilmiştir. Ülke sıralamalarını belirlemek için ağırlıklı ve ağırlıksız kriterlerle birlikte Gri İlişkisel Analiz (GİA) yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde, ekonomik refah düzeyinin ve pandemiye karşı alınan önlemlerin ülkeleri doğrudan avantajlı bir noktaya getirdiği görülmüştür. Diğer ülkelere kıyasla nispeten düşük bir ekonomik refah seviyesine sahip ülkeler, maalesef sıralamada daha alt sıralarda yer aldı. Öte yandan yaşlı nüfusa sahip ülkeler, geniş ekonomik fırsatlarına rağmen yüksek ölüm oranları nedeniyle alt sıralarda yer bulabildiler. Kriterlerin ağırlıklandırılması ülke sıralamalarını etkilemekle birlikte ilk ikide yer alan ülkelerde herhangi bir değişiklik olmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of Economic and Epidemic Performances Of Countries During The Covid-19 Pandemic Period
2022
Yazar:  
Özet:

This study aims to analyze the performance of countries in the COVID-19 period. The main motivation of the study is to make a more realistic assessment by taking into account the epidemic information and health system-related features, as well as government precaution (Stringency Index) and economic criteria. In this way, the characteristics of the countries that stand out in the fight against the pandemic were tried to be determined. Within the scope of the study, the CRITIC method, which is widely used and stands out as an objective method, was preferred for weighting the criteria. Country performances were analyzed separately using weighted and unweighted criteria. The Grey Relational Analysis (GRA) method, together with weighted and unweighted criteria, was used to determine country rankings. When the results are examined, it has been observed that the level of economic prosperity and the measures taken against the pandemic has brought countries directly to an advantageous point. Countries with a relatively low level of economic prosperity compared to other countries, unfortunately, ranked lower in the ranking. On the other hand, countries with elderly populations were able to find a place in the lower ranks due to high mortality rates despite their extensive economic opportunities. Although the weighting of the criteria affects the country rankings, there has been no change in the countries in the top two.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.636
Atıf : 3.128
2023 Impact/Etki : 0.134
Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi