Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
Yalnızlık, Yetersizlik, Sosyal Kaygı ve Sanal Sosyal Desteğin Sosyal Medya Bağımlılığıyla İlişkisi
2023
Dergi:  
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, yalnızlık, yetersizlik ve sosyal kaygı duyguları ile sanal sosyal destek düzeyinin sosyal medya bağımlılığıyla ilişkilerinin sınanmasıdır. Çalışmanın ikinci amacı ise, sosyal medya bağımlılığının anlaşılması için yordayıcı değişkenlerden oluşturulan yol analizi modelinin test edilmesidir. Araştırmanın katılımcıları, alanyazındaki bulgulara dayanarak, internet ve sosyal medya kullanımının en yüksek seyrettiği yaş aralığı olan 18-35 yaş genç yetişkinlerden seçilmiştir. Çalışmanın örneklemi toplam 250 katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak, Katılımcı Bilgi Formu, UCLA Yalnızlık Ölçeği, Yetersizlik Duygusu Ölçeği, Sanal Sosyal Destek Ölçeği, Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği ve Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonuçlarında yalnızlık, yetersizlik, sosyal kaygı ve sanal sosyal destek puanları ile sosyal medya bağımlılığı toplam puanının anlamlı ve pozitif yönde ilişki gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca, çoklu regresyon analizi sonucunda tüm bağımsız değişkenlerin sosyal medya bağımlılığı toplam puan varyansını %44 oranında açıkladığı gözlenmiştir. Son olarak, bağımsız değişkenlerin sosyal medya bağımlılığı ile doğrudan ve dolaylı ilişkileri yol analizi modeliyle test edilmiştir. Sonuç olarak, yol analizi sonuncunda oldukça yüksek uyum indeksleri olan bir modele ulaşılmıştır (CMIN/DF=1.163 CFI=.998 GFI=.997 NFI=.993 AGFI = .949 RMSEA=.034).

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between Loneliness, Inadequacy, Social Anxiety and Online Social Support With Social Media Addiction
2023
Yazar:  
Özet:

The primary objective of this study is to explore the correlations between feelings of loneliness, inadequacy, and social anxiety, alongside virtual social support levels, in relation to the extent of social media addiction. Additionally, the study aims to assess a predictive path analysis model, comprised of these explanatory variables, to enhance comprehension of social media addiction. Targeting young adults aged 18-35, acknowledged for their heightened engagement with internet and social media, the study recruited a total sample size of 250 participants. Data collection involved the use of a Participant Information Form, UCLA Loneliness Scale, Inferiority Feeling Scale, Liebowitz Social Anxiety Scale, Online Social Support Scale, and Social Media Addiction Scale. Correlation analysis outcomes revealed a significant and positive association between loneliness, inadequacy, social anxiety, virtual social support scores, and the overall social media addiction score. Moreover, multiple regression analysis indicated that all independent variables accounted for 44% of the total variance in social media addiction scores. Lastly, employing a path analysis model demonstrated remarkably high fit indices (CMIN/DF=1.163; CFI=.998; GFI=.997; NFI=.993; AGFI = .949; RMSEA=.034), elucidating direct and indirect relationships between independent variables and social media addiction.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 448
Atıf : 1.219
2023 Impact/Etki : 0.345
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar