User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 4
 Views 48
 Downloands 15
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU’NUN MUHASEBE UYGULAMALARINA GETİRDİĞİ YENİLİKLERİN UYGULAYICILAR SM, SMMM, YMM TARAFINDAN ALGILANMA DÜZEYİ KONYA YERELİNDE BİR ARAŞTIRMA
2016
Journal:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Author:  
Abstract:

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlülüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret kanunu ile birlikte halka açık veya kapalı bütün şirketler, TMSK Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayımlanan, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile UFRS uyumlu olan Türkiye Muhasebe Standartlarını TMS muhasebe ve finansal raporlama konularında uygulamak ile sorumlu kılınmıştır. Bu kanun şirketlerin yanı sıra, denetim elemanlarına ve muhasebe meslek mensuplarına da yeni sorumluluklar yüklemiştir. Fakat yeni Türk Ticaret Kanunu uygulamada, meslek mensupları tarafından farklı algılanabilmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun finansal tablolar alanına, bağımsız denetim alanına ve defter tutma yükümlülüğüne getirdiği yeniliklerin muhasebe meslek mensupları tarafından nasıl algılandığını ortaya koymaktır. Bu amaçla meslek mensubu olan 65 kişiye ulaşılmış bunlardan 34 tanesi anketi cevaplamıştır. Elde edilen veriler SPSS 15.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu analiz neticesinde şu sonuçlara ulaşılmıştır. 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun finansal tablolar alanına, bağımsız denetim alanına ve defter tutma yükümlülüğüne getirdiği yeniliklerin doğru ve gerekli olduğunu düşünen katılımcı sayısı yanlış ve gereksiz olduğunu düşünen katılımcı sayısından fazladır. Finansal tablolara getirilen yenilikler kısmındaki 1. Madde Finansal tabloların, ticari işletmenin tüm varlıklarını, borçlarını, peşin ödenen giderler ile peşin tahsil edilen gelirleri, teknik terimle dönem ayırıcı hesapları, bütün gelir ve giderleri doğru şekilde değerlendirilmiş olarak göstermesi zorunluluğu doğru ve gereklidir dışında meslek mensuplarının görüşleri meslek grubuna göre farklılık göstermemektedir. Serbest muhasebeci ve Serbest Muhasebeci mali müşavirlerin tamamı bu maddeye katılmışlardır. Yeminli mali müşavirlerin tamamı ise bu maddeye katılmamışlardır. Meslek mensuplarının 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunun da yapılan değişiklikleri algılama düzeyleri hemen hemen aynıdır. Bağımsız denetim alanında değişiklik yapılması ve finansal tabloların şeffaflığının artması ülkemizde sermaye yatırımı yapacak uluslararası şirketler açısından büyük oranda özendirici olacağı için katılımcılar Türk Ticaret Kanununda yapılan değişiklikleri desteklemişlerdir. Türk Ticaret Kanunu güncel hali ile günümüzde ortaya çıkan ihtiyaçlarına cevap veren, kurumsal yönetim ilkelerini ön plana çıkaran, şeffaflığa önem veren önemli bir düzenlemedir.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 1.308
Cite : 12.598
2023 Impact : 0.3
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi