Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
Otomobillerdeki Kompozit Şaft için Tasarım Kriterleri Belirlenmesi
2024
Dergi:  
Politeknik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hafiflik, yüksek mukavemet ve rijitlik, korozyon direnci gibi üstün özellikleri sayesinde plastik matrisli kompozitlerin kullanımı birçok uygulama için cazip hale gelmektedir. Otomotiv sektöründeki ağırlık azaltma çalışmaları da bu uygulamalardan biridir. Plastik matrisli kompozitlerin kullanımı ile otomobillerde ağırlığın ve CO2 emisyonunun azaltılması kolaylıkla sağlanabilmektedir. Bu çalışmada, kompozit şaft üretimi karbon fiber ve epoksi matris ile elyaf sarma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Üretimden önce, en güvenli tasarım parametrelerini belirlemek için sonlu elemanlar modellemesi yapılmıştır. Burulma yüklemesi altında çeşitli sarım açıları analiz edilmiş ve kırılma indeksi ve mukavemet oranı kriterlerine göre tabaka sayısı belirlenmiştir. Sayısal analiz sonucunda, mukavemet açısından minimum maliyetli tasarımın +/- 45 derece sarım açısına sahip 10 katlı model olduğu görülmüştür. Tasarımı doğrulamak için kompozit şaft belirlenen konfigürasyonlarla üretilmiş ve test edilmiştir. Üretilen kompozitin fiber hacim oranı ve boşluk içeriği sırasıyla ~%46 ve ~%0.28 olarak bulunmuştur. Burulma testinde herhangi bir plastik deformasyon gözlenmemiştir. Yassılaşma ve sürüklenme-genleşme testlerinde sırasıyla 39 kN ve 106,5 kN'de plastik deformasyon meydana gelmiştir. Elde edilen kompozit şaft, çelik şafta göre %80 daha hafiftir ve bu binek araçlarda %1 yakıt tasarrufu sağlayabilir.  

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Design Criteria For Composite Drive Shaft In Automobiles
2024
Yazar:  
Özet:

Thanks to their superior properties such as light weight, higher strength and stiffness, corrosion resistance, the use of plastic matrix composites become attractive in many applications. The weight reduction in the automotive sector is one of these applications. By use of plastic matrix composites, weight and CO2 emission reduction in automobiles could be achieved easily. In this study, carbon fiber and epoxy matrix were processed via filament winding method to produce composite drive shaft. Prior to production, finite element modeling were performed to determine the safest design parameters. Various winding angles were analyzed under torsional loading and number of layer was determined according to the failure index and strength ratio criteria. As a result of the numerical analysis, it was seen that the design with the minimum cost in terms of strength was the 10-layer model with a winding angle of +/- 45 degrees. To validate the design, the composite shaft was produced with the determined configurations and tested. The fiber volume fraction and the void content of the produced composite were found as ~46% was ~0.28%, respectively. No plastic deformation was observed in the torsion test. In the flattening and drift-expansion tests, plastic deformation occurred at 39 kN and 106.5 kN, respectively. Compared with a steel shaft, the obtained composite shaft has an 80% reduction in weight, and this could lead to a 1% fuel saving in passenger vehicles.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Politeknik Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.729
Atıf : 5.013
2023 Impact/Etki : 0.223
Politeknik Dergisi